Victor Ciorbea face sesizare din oficiu pentru bicicliști

Data actualizării: Data publicării:
pista biciclisti

Avocatul Poporului, instituție la cârma căreia se găsește Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu în legătură cu numărul redus de piste pentru biciclete din Municipiul București.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu numărul redus de piste pentru biciclete din Municipiul București, potrivit unui comunicat de presă de miercuri al instituției.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 35 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la mediu sănătos.

Poliția Rutieră a demarat, începând cu luna ianuarie 2017, o amplă campanie de informare a bicicliștilor asupra drepturilor și obligațiilor care le revin, urmare a modificării Codului Rutier.

Printre acestea se numără și mersul pe bicicletă în zona trotuarelor pietonale nemarcate. Cetățenii care folosesc bicicleta (al căror număr s-a mărit considerabil în ultimii ani) sunt în pericol de a deveni victime ale accidentelor rutiere, în municipiul București, supraaglomerat și cu reguli de circulație care nu se respectă întotdeauna.

De la începutul anului există noi prevederi privind mersul pe bicicletă (HG 965 din 2016). Bicicliștii nu au voie să circule pe zăpadă sau polei sau să traverseze pe bicicletă trecerile destinate pietonilor. De asemenea, copilul până la șapte ani poate fi transportat pe bicicletă doar dacă aceasta este prevăzută cu un suport special.

Conform legislației, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, atunci vehiculele cu două roți vor fi conduse numai pe pista respectivă, iar pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră, echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Nu în ultimul rând, bicicleta trebuie să fie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Bicicletele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete, atunci acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.

Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând. Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete.

Se interzice conducătorilor de biciclete să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”, să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate; să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor, să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale; să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate; să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora; să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcați de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul; să transporte o altă persoană, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit sau echipat special pentru transportul altor persoane; să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic; să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor; să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă; să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.

De asemenea, bicicliștilor le este interzis să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare și le este interzis să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv. Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.

Se interzice pietonilor să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri