Contracte part-time. Consiliul IMM-urilor cere implicarea CCR

Data actualizării: Data publicării:
florin jianu govro

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România respinge Ordonanţa de Guvern care introduce impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim brut aflat în plată şi cere Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale.

 

"În data de 20 iulie 2017 a fost adoptată de Guvern ORDONANŢA pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin care, în cazul câştigului lunar brut realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorată de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este  salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ", se arată în comunicatul Consiliului, postat vineri pe site.

Totdată, "CNIPMMR consideră că textul Ordonanţei afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine art. 44 din Constituţie şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate, raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuţii sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă", potrivit documentului citat.

Consiliul pentru IMM-uri aminteşte, în acest context, că jurisprundenţa CCR a statuat că:

*Salariul reprezintă o componentă a dreptului la muncă şi reprezintă contraprestaţia angajatorului în raport cu munca prestată de către angajat în baza unor raporturi de muncă.

*Este evident că, pe perioada menţionată, angajatorul suferă o pierdere patrimonială, întrucât continuă să plătească drepturi salariale chiar dacă angajatul său nu prestează efectiv munca la care s-a angajat prin semnarea contractului individual de muncă.

*În lipsa muncii prestate, angajatorul nu poate fi obligat la plata unei remuneraţii care să facă abstracţie de această situaţie concretă şi obiectivă.

Guvernul Tudose a decis că antreprenorii care au angajaţi cu contracte part-time vor plăti contribuţii la nivelul salariului minim pe economie. Asta chiar dacă îi plătesc pe aceştia cu mai puţin de 1.450 de lei pe lună, cât e în prezent salariul minim brut pe economie. Detalii AICI.

„Devenise o practică şi este azi o practică, angajatul să fie ţinut ca part-time cu 4 ore, 2 ore, 5 ore şi plătit diferenţa până la salariul minim din mână, la negru, erodând statul”, a declarat premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de guvern de joi.

CNIPMMR este un organism condus de Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Cabinetul Grindeanu. Jianu a demisionat din Executiv la scurt timp după adoptarea OUG 13, făcând ulterior şi dezvăluiri despre ce s-a întâmplat în respectiva şedinţă de Guvern. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri