Coșul de gaze naturale destinat consumului casnic deschis integral importurilor

Data publicării:
GAZE MAJORARE - getty 1

Foto: GettyImages

Furnizorii de gaze naturale vor putea aproviziona clienții casnici, care primesc gaze la preț reglementat, și producătorii de energie termică pentru populație în proporție de 100% cu gaze din import, dacă reușesc să achiziționeze, în acest scop, gaze din import la un preț mai mic decât cel al gazelor din producția internă curentă sau din producția internă stocată în depozitele de înmagazinare subterană, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arată profit.ro.

Legislația actuală prevede că structura amestecului de gaze de producție internă și din import pe care furnizorii trebuie să o achiziționeze pentru aprovizionarea clienților casnici din piața reglementată și a producătorilor de energie termică destinată populației este stabilită lunar de ANRE, nefiind la latitudinea furnizorilor. Aceștia au obligația de a respecta cu strictețe structura de amestesc gaze din producția internă-gaze din import impusă de Autoritate.

Scopul legiferării acestui amestec de gaze interne și din import a fost, potrivit Ordinului ANRE nr. 160/2014 pe care acum instituția vrea să-l modifice, "să se asigure suportabilitatea costurilor legate de factura energetică, în special a celor legate de încălzirea populației, luând în considerare calendarul de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru clienții finali stabilit de către Guvern, în conformitate cu graficul de eșalonare a prețurilor producătorilor". La acel moment, diferența dintre prețul gazelor de producție internă pentru populație și CET-uri (53,3 lei/MWh) și cel al gazelor din import (135,81 lei/MWh) era substanțială. Între timp însă prețul gazelor de import a scăzut masiv, chiar sub cel al gazelor din producția locală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri