Creditele de consum în lei, tot mai căutate. Avertismentul BNR

Data publicării:
RESTANTIERI CREDITE AGERPRES
Foto: Agerpres

Reclamele agresive ale băncilor par să-i fi convins pe tot mai mulţi români să împrumute sume nu foarte mari, fără prea multă bătaie de cap.

Din primăvara anului trecut, băncile au început să aprobe credite într-o singură zi, doar pe baza actului de identitate.

Singura condiţie era ca cel care cere banii să îşi încaseze salariul într-un cont la banca respectivă. Spre deosebire de perioada anterioară crizei, bancherii sunt mai atenţi la istoricul de plată al clienţilor.

Irina Chiţu, specialist fiscal: „Pe baza unui acord din partea persoanei, verifică la Biroul de Credit şi instant ştie dacă poate să-i acorde sau nu creditul, pe baza altor credite pe care le au. Poate să ia decizia pe loc dacă poate să acorde acest credit sau nu.”

Ce spun românii despre astfel de credite?

- Da, am luat, avem. Credit din ăsta de nevoie personale. Am luat 100 de milioane (lei vechi, n.r.) și dăm câte 4 milioane pe lună, pe cinci ani de zile. Pentru strictul necesar.

- M-a deranjat foarte mult că la încheierea contractului am avut 0 comision de administrare, după care a apărut comision de administrare. Trei ani de zile plătesc. Mi-am stabilit o rată care la pensia mea raportată să pot să o achit.

În ciuda nemulţumirilor legate de dobânzi şi comisioane, românii se împrumută. O arată cifrele BNR. În decembrie anul trecut, valoarea creditelor de nevoi personale în lei se ridica la 34 de miliarde. Totul, în condiţiile în care, în aprilie anul trecut, împrumuturile de consum ale populaţiei se ridicau la peste 30 de miliarde şi jumătate de lei.

O creştere de peste 11% pe care oficialii BNR o consideră periculoasă pentru economie.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Am văzut că s-a revigorat creditul de consum acordat rapid, după reclamele pe care le dau băncile, acesta da, ar putea crea presiuni inflaţioniste și cu această tipologie de credit ar trebui să fim mai atenți.”

Cu alte cuvinte, guvernatorul BNR avertizează că banii din creditele de nevoi personale se vor duce în consum şi pot contribui la creşterea inflaţiei.

Populaţia avea la sfârşitul anului trecut credite în valoare de 108 miliarde de lei, sumă ce include şi împrumuturile în valută. Dintre acestea, 45 de miliarde de lei erau pentru locuinţe, iar restul - credite de consum.

Creşterea a avut loc în condiţiile ieftinirii creditelor în lei de la 9,2% în aprilie anul trecut, la 7,8% la sfârşitul anului trecut.

Evoluţia creditelor de consum în lei

aprilie 2015: 30,6 mld lei

decembrie 2015: 34 mld lei

Creditele totale ale populaţiei - decembrie 2015

total: 107,9 mld lei

credite pentru locuinţe: 51,95 mld lei

credite de consum: 56 mld lei

Evoluţia dobânzilor la creditele în lei - durată: peste 5 ani

aprilie 2015: 9,2%

decembrie 2015: 7,8%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri