Creștere economică pe persoană fizică, în primul trimestru

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
black_friday

Creșterea PIB cu 5,7% în primul trimestru al anului față acceași perioadă a anului trecut – date provizorii, este datorată în principal creșterii consumului final al gospodăriilor populației, aceasta fiind responsabilă pentru 4,8% din cele 5,7% creștere PIB. Activitatea investițională a firmelor a tras PIB în jos.

INS confirmă că economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru, după ce subiectul a născut dezbateri aprinse acum o lună, iar economiști înrolați în partide de opoziție au acuzat Institutul de Statistică că a mistificat cifrele.

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru în principal de consum, aşa cum estimau toţi analiştii.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie", arată un comunicat de miercuri al Institutului Național de Statistică.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Formarea brută de capital fix este definită ca valoarea bunurilor durabile dobîndite de unităţile rezidente în scopul de a fi utilizate ulterior în procesul de producţie.

Spre exemplu, în primul trimestru al anului trecut formarea brută de capital fix a fost responsabilă de 1,3% din PIB, față de creșteera economică de 4,3% din PIB de atunci.

Cererea în creștere adresată economiei (imobiliare, consum, industrie) și transformată în creștere a PIB nu a venit din partea firmelor, ci a populației care a avut mai mulți bani de cheltuit după ce Guvernul a adoptat mai multe măsuri administrative privind veniturile.

Dar care sunt sectoarele către care s-a îndreptat cererea populației?

Sectorul IT, serviciile, comerţul şi industria au susţinut creşterea PIB, însă construcţiile şi sistemul financiar au scăzut.

În primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contribuţie determinantă la creşterea economică.

-Sectorul informaţii şi comunicaţii a crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2016, iar activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

-Comerţul a crescut în primul trimestru cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,7%.

În primul trimestru, două sectoare au fost pe minus:

- Construcţiile au înregistrat un declin de 0,6% faţă de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire şi pensiile private) a scăzut cu 0,7%. De asemenea, rate mici de creştere faţă de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacţii imobiliare (+2,7%) şi administraţie publică (+2,9%).

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile - cu 3,3%, comerţul - cu 19,5%, sectorul de informatică şi comunicaţii - cu 6,2%, trazacţiile imobiliare - cu 9,1%, iar administraţia publică şi apărarea - cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare.

Economia a primit mai mulţi stimuli salariali şi fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani. Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiştii.

Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste două ori mai mare faţă de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale, care a continuat în primele luni din acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri