Creșterea economiei românești s-a bazat pe comerț, industrie și comunicații în primul semestru

Data publicării:
muncitor sudor - GettyImages - 4 sept 15

Potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică, după primele șase luni ale acestui an, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria brută și cu 3,8% pe seria ajustată sezonier, iar contribuții semnificative la această evoluție au avut sectoarele: comerțul cu ridicata, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare și hoteluri și restaurante (1%), informații și comunicații (0,9%) și industrie (0,5%).

În același timp, ramurile menționate au înregistrat și creșteri semnificative ale volumului de activitate, respectiv 13,8% comunicațiile, 5,6% comerțul și 2,2% industria. Sectorul construcțiilor a avut o contribuție de 0,2% la avansul PIB.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție de 0,5% la creșterea PIB, cu o pondere de 13,6% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,2%, mai reiese din datele INS.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,5%, consecință a creșterii cu 8,1% a volumului său. O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecință a creșterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, însă, soldul ușor pozitiv al balanței de plăți”, precizează INS.

În ceea ce privește evoluția trimestrială a produsului intern brut, în trimestrul II 2015 avansul PIB a încetinit la 0,1% comparativ cu trimestrul anterior în condițiile în care, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% față de trimestrul IV 2014.

Față de același trimestru din anul 2014, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 3,3% pe seria brută și cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, în T2.

Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei românești. Potrivit FMI, economia României va crește cu 2,7%.

Produsul Intern Brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri