Criză economică în Transnistria. Ajutoarele rusești întârzie sau nu mai ajung la Tiraspol

Data publicării:
transnistria parlament1

Pentru prima oară de la căderea Uniunii Sovietice, angajaţii administraţiei separatiste din Transnistria vor avea parte de o micşorare a salariilor. Iniţial, guvernul separatist de la Tiraspol şi preşedintele Evgheni Şevciuk aprobaseră o tăiere de 15% a salariilor bugetarilor. Însă, zilele trecute, guvernul transnistrean a stabilit ca tăierea să fie şi mai mare, de 20%, relatează Radio Europa Liberă.

În acelaşi timp, a fost anulată şi majorarea pensiilor de la 1 iulie, după ce ajutoarele ruseşti de 15 dolari pentru fiecare pensionar transnistrean au venit cu întârziere. Iar acesta poate fi un detaliu extrem de important. 

La fel de important este faptul că toate aceste măsuri de austeritate au ca scop acoperira deficitului bugetar dar şi a datoriilor pe care Tiraspolul le are atât faţă de fostele state sovietice cât şi faţă de mai multe ţări occidentale. Economişti citaţi de Europa liberă scriu că, în ultimii ani, Moscova s-a oferit mereu să finanţeze deficitele bugetare uriaşe ale Transnistriei. De altfel, cu toate că se consideră un stat independent, Transnistria este practic o enclavă economică şi strategică rusească, statut pe care şi l-a menţinut mai bine de două decenii cu ajutorul banilor de la Moscova. Însă, de data aceasta, linia de finanţare rusească a guvernului de la Tiraspol pare să fi fost tăiată. 

Regiunea separatistă de la est de Nistru trece printr-o perioadă extrem de dificilă. După ce Crimeea a fost anexată de către Rusia, Ucraina a început să interzică produsele fabricilor transnistrene, multe dintre ele controlate chiar de guvernul de la Tiraspol. În acelaşi timp, s-au prăbuşit şi relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană. 

Tiraspolul a sperat că Rusia va absorbi în piaţa ei toate produsele transnistrene refuzate la export. Însă, deocamdată, nici asta nu s-a întâmplat. Unii economişti susţin că Rusia pur şi simplu nu are puterea financiară să suţină atât comerţul cât şi bugetul din Transnistria. Este doar o ipoteză. 

O altă ipoteză, despre care se vorbeşte mai puţin, este că Rusia ar încerca o schimbare de strategie faţă de Transnistria. Însă nu este deloc clar care ar fi scopul acestei schimbări. Apărută ca un punct de presiune rusească între Moldova şi Ucraina, Transnistria a devenit destul de greu de administrat după ce atât Chişinăul cât şi Kievul au semnat acordurile de asociere cu Uniunea Europeană. Totuşi, poate juca în continuare un rol strategic important pentru Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri