Criza francului elvețian. Băncile le cer clienţilor să îşi asume riscul

Data publicării:
franci elvetieni

Fiecare şi-a ales tabăra şi fiecare şi-a menţinut punctul de vedere. Susţinuţi de Protecţia Consumatorului, cei care au luat credite în franci au acuzat băncile de înșelătorie. În schimb, bancherii au avut BNR de partea lor şi au spus că orice credit este riscant.

Toți cei care au credite în franci erau conștienți de riscul valutar, mai puțin de 10% dintre clienții noștri au făcut conversie. Au crezut că va veni o decizie să se facă conversie la un curs istoric, lucru care nu s-a întâmplat nici în Ungaria. Să aplicăm decizia din directiva europeană, băncile pot face asta și azi”, a spus Steven van Groningen, președintele Raiffensen.

„S-a pus întrebarea de ce nu s-a interzis creditarea în franci de către BNR. Păi măsura asta apărea ca fiind ceva sancționatoriu or, faptele pentru care Banca Națională poate să intervină sunt expres prevăzute în lege. Dacă nu ar fi existat variația de curs și BNR ar fi intervenit în limitarea activității unei bănci, era un abuz cras, puteam să fim trași la răspundere chiar penal pentru asemena lucruri. Să interzici în activitatea unei bănci un produs care la momentul respectiv nu prezintă niciun fel de risc cred că ar fi fost un abuz și puteam fi dați în judecată. Se tot spune că clienții au fost obligați, îndrumați, li s-au pus în față trei alternative: lei, euro si franci. Alegerea a apărut în totalitate clientului, a ales francul elvețian”, a spus Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri