Culturi distruse de inundații. 30.000 de hectare de teren sunt afectate

Data publicării:
culturi distruse 2

Grădinile şi lanurile de cereale din sudul ţării sunt sub ape de câteva zile. Nici în vest nu e mai bine. În Timiş, la Denta, râul Bârzava a intrat în grădinile din zonă.

„Roşii. Uitaţi cum arată... Nu mai avem ce face cu ele. A crescut apa şi uite... Ploile, vijelii, asta este. Aveam şi varză, şi cartofi, nu mai e nimic. S-au dus”, spune un agricultor din Denta, județul Timiș.

„Ne-a distrus toate culturile. De obicei, în fiecare an aveam culturi, dar de data asta s-au dus toate, nu mai avem nimic. O să trebuiască să mergem și noi la magazin să cumpărăm, nu avem ce face”, continuă localnicul.

„Nu cred că se mai alege nimic. Praful și pulberea! Dacă vine căldura se clocesc acolo”, spune o femeie.

În ţară sunt probleme mari la cartofi, castraveţi, vinete, ardei şi roşii.

Sunt anumite bazine, de exemplu cartofii de vară de la Lungulețu, din 3.000 de hectare, 2.500 sunt calamitate peste 30%”, afirmă Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Pentru toamnă, rezerva de zarzavaturi și legume care să fie conservate va fi mai mică. Dacă mai plouă, rămânem fără ardei, tomate, gogonele, castraveți, fasole păstai, fără rădăcinoase chiar, intră putregaiul foarte ușor în rădăcinoase”, avertizează Ion Cioroianu, reprezentant al Asociației Fermierilor din România.

Ploile din ultima perioadă au înecat 30.000 hectare din terenul agricol al ţării. Fermierii nu au putut recolta nici tot grâul la timp. Cel puţin un sfert din recoltă va ajunge hrană pentru animale, spun fermierii.

De regulă, în bazinele mari producătoare de grâu, la sfârșitul lunii iulie recoltatul grâului era finalizat. Suntem la 77-78% din suprafața recoltată, dar putem constata că deja pe anumite zone și ținând cont de soiurile avute în cultură, sunt pierderi calitative”, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Grâul în principal se folosește pentru panificație, acum cel încolțit, care s-a produs din cauza ploilor, se va da la animale”, spune Ion Cioroianu.

Fermierii aşteaptă acum despăgubiri de la Ministerul Agriculturii pentru a-şi acoperi pierderile. Instituţia a plătit deja aproape 8 milioane de lei pentru 1.500 de agricultori din sudul ţării, care şi-au pierdut culturile în prima parte a anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri