Cum arată noile cărți de identitate ale vehiculelor

Data publicării:
masina productie

Cartea de identitate a vehiculului a fost schimbată, dar noul model nu poate fi folosit încă, potrivit unui articol al avocatnet.ro, disponibil aici.

Autorităţile au decis înlocuirea modelului cărţii de identitate a vehiculului, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Totuşi, noul model va fi folosit abia după epuizarea stocului constituit din vechiul model.

Înlocuirea modelului cărţii de identitate a vehiculului este prevăzută de Ordinul comun al Ministerului Transporturilor, al Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Finanţelor Publice nr. 26/36/542/2016 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind cartea de identitate a vehiculului. Acesta a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 329 din 28 aprilie şi a intrat în vigoare la data publicării.

Măsura a fost propusă, aşa cum au susţinut iniţiatorii proiectului de act normativ, pentru a introduce mai multe rubrici noi şi pentru a armoniza numerotarea şi denumirea unor rubrici cu cele ale certificatului de înmatriculare.

"Proiectul de ordin al ministrului transporturilor, al ministrului afacerilor interne şi al ministrului finanţelor publice stabileşte un nou format de carte de identitate a vehiculului, care conţine o serie de rubrici noi, a căror introducere a fost impusă de necesitatea furnizării unor informaţii pentru unele autorităţi ale statului. De asemenea, pentru facilitarea preluării informaţiilor de către autorităţile de înmatriculare din cartea de identitate a vehiculului, numerotarea şi denumirea unor rubrici din aceasta au fost armonizate cu cele prevăzute în certificatul de înmatriculare", era explicat în referatul de aprobare ce a însoţit ordinul în forma sa de proiect.

Aşa cum reiese din ordinul comun publicat în Monitor, cartea de identitate a vehiculului este eliberată în continuare de Registrul Auto Român. Chiar dacă înlocuirea a fost făcută la nivel de legislaţie, modelul vechi al documentului va fi eliberat până la epuizarea stocului existent la data de 28 aprilie. Concret, cărţile de identitate eliberate conform modelului vechi înainte şi după data de 28 aprilie îşi păstrează valabilitatea, astfel că şoferii nu sunt nevoiţi să le schimbe.

Notă: În cele două fişiere anexate articolului puteţi consulta conţinutul noului model al cărţii de identitate a vehiculului şi un tabel de corespondenţă cu rubricile vechiului model al documentului şi cele ale noului model.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri