Cum arată sub ninsoare autostrada Transilvania, curățată la preț triplu față de Germania

Data publicării:
autostrada transilvania sub zapada crop

Foto: Facebook / Cristina Timariu

Mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare Facebook au postat ieri fotografii a ceea ce ei spun că ar fi autostrada Transilvania, acoperită cu zăpadă și pe care cu greu se poate distinge asfaltul.

„Pe băieții de la drumuri îi cheamă Ion, probabil chefuiesc și n-au văzut buletinul meteo. Tradiția e tradiție, nu e iarnă fără drumuri înzăpezite”, a comentat ironic pe Facebook o utilizatoare, care este angajată drept consilier la o primărie din Harghita. Pozele distribuite de aceasta arată o cale de rulare pe care nu se disting benzile de circulație din cauza zăpezii și nici măcar marcajele de delimitare a căii de rulare.

Fotografii similare au fost postate de alți trei utilizatori din Oradea, aflați și ei pe A3. „Clujul are gaz, dar n-are deszăpezire”. a comentat ironic persoana ce a postat fotografia.

CNADNR: Pozele sunt o „minciună cruntă”

Chestionați asupra activităților de deszăpezire de pe autostrada Transilvania (cu o lungime de 60 de kilometri între Câmpia Turzii și Gilău), responsabilii pentru mass-media ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au oferit un răspuns surprinzător. Pozele sunt o „minciună cruntă”, fiind făcute poate „în alt an, în o altă zi”. Compania a primit de la Direcția Regională Cluj (DRDP Cluj) adevăratele poze unde se vede că „asfaltul ar fi negru”. Pozele bune ar fi fost făcute chiar de Poliția Rutieră și au parvenit la CNADNR prin DRDP Cluj, spune Bogdan Cotârlici, șeful comunicatorilor de la CNADNR.

Foto: CNADNR

Cât cheltuie statul cu deszăpezirea A3

Oricare ar fi adevărul, este cert că prețul plătit de stat în această iarnă firmei Cridov SRL pentru curățarea carosabilului A3 reprezintă un record național absolut. Contractul a fost câștigat în toamna anului trecut, pentru următoarele 12 luni. Dacă statul va plăti în jurul a 22.000 de euro pentru curățarea fiecărui kilometru din A2 București Lehliu și A3 București Ploiești, pentru sectorul A3 Turda Gilău prețul va fi de 35.842 de euro pe kilometru. Adică suma de 10,36 milioane lei, fără TVA, anume 2,3 milioane euro, raportată la cei 60 de kilometri au autostrăzii.

Potrivit unui studiu finlandez comparativ pe tema costurilor de deszăpezire în Finlanda și Germania, costul mediu de deszăpezire a unui kilometru de autostradă cu patru benzi a fost în iarna anului 2011 în Germania de 11.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri