Cum vede Comisia Europeană soluționarea problemei creditelor în franci elvețieni

Data publicării:
franci elvetieni

Comisarului pentru servicii financiare, Jonathan Hill, este de acord cu conversia creditelor în franci elveţieni (CHF), chiar şi aplicată retroactiv creditelor vechi în prezent în derulare, nu doar celor noi, cum prevede Directiva nr.17 privind creditele ipotecare, însă povara cursului de schimb trebuie împărţită în mod echilibrat între bănci şi clienţi, potrivit bancherul.ro.

Lordul Hill a răspuns, săptămâna trecută, în Parlamentul European, la întrebările privind problema creditelor în CHF şi măsurile adoptate în acest sens de Comisia Europeană.

“Pentru viitor, a explicat el, am acţionat pentru a ne asigura că riscurile asociate creditelor în valută sunt mai bine administrate, prin mai multe măsuri de protecţie a consumatorilor, incluse în Directiva privind creditele ipotecare. Însă aceasta nu rezolvă problema creditelor existente. Aici, colaborăm îndeaproape cu guvernele pentru găsirea celei mai bune soluţii. Fireşte că este nevoie de protecţia consumatorilor. Dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că măsurile luate corespund în totalitate cu normele pieţei unice şi că ele nu restricţionează în mod disproporţionat libertatea mişcării capitalurilor sau libertatea companiilor europene de a face afaceri oriunde în cadrul UE. Mai trebuie să luăm în calcul faptul că ar putea fi compromisă şi încrederea investitorilor, prin afectarea stabilităţii legislative”, a spus lordul Hill.

El a dat exemplul Croaţiei, care a adoptat o lege prin care impune conversia în euro a creditelor în franci la cursul din data acordării acestora, eliminând astfel riscul valutar. Băncile au fost obligate să suporte în întregime costul conversiei, estimat la un miliard de euro.

Noua abordare europeană în problema creditelor în franci este în acord cu proiectul de lege privind conversia creditelor în CHF iniţiat de deputata PSD Ana Birchall, care a propus o conversie în lei la un curs mediu între data acordării şi cel din prezent, spre deosebire de intenţia altor parlamentari, care au declarat că intenţionează să susţină conversia la cursul istoric, din data acordării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri