Datele revizuite de INS arată că România nu a fost în recesiune tehnică. Reacția premierului: „Dumnezeu ține cu oamenii buni”

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu-3

PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din T2 a fost de numai 0,3%, față de o scădere de 0,9% anunțată inițial.

Trimestrul II 2014 față de trimestrul III 2014 a înregistrat o creștere a PIB-ului cu 1,9%, iar trimestrul III din 2014 comparativ cu trimestrul III din 2013 relevă o creștere de 3,2%.

Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară de anul trecut, România înregistrează o creștere economică de 2,8%.

Imediat după ce INS a anunțat datele revizuite, premierul Victor Ponta a susținut o declarație de presă, spunând că „este o zi bună pentru România” și că „Dumnezeu ține cu oamenii buni”.

„Este o zi bună pentru România și mă bucur că datele puse la dispoziție în mpd oficial de INS confirmă optimismul nostru. În ultimele zile, fiind campanie, s-a vorbit de recesiune, de dezastru... Au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca azi datele să arate adevărul, pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România și se pare că Dumnezeu ține cu oamenii buni și cu românii”, a spus premierul Victor Ponta.

Cifrele revizuite anunțate de INS sunt mai bune decât estimase premierul în urmă cu câteva zile, fapt ce a generat controverse și suspiciuni, în condițiile în care datele INS nu trebuie dezvăluite înainte de termenele stabilite. „Am spus alaltăieri că în baza datelor noastre, urma să avem o creștere economică de 1% și am fost contrazis. Mă bucur că nu a fost 1%, ci 1,9%”, a subliniat premierul. „Asta înseamnă că față de un an bun, 2013, și un trimestru bun, creșterea e importantă”, a adăugat Victor Ponta. El consideră că anul acesta putem ajunge din nou la 3% creștere economică, în condițiile în care state importante din UE sunt, din păcate, într-o încetinire. Însă România va rămâne între primele trei țări la creștere. Faptul că doi ani la rând suntem între primele trei țări din UE trebuie să ne mândrim”, a subliniat Victor Ponta.

„Nu am fost niciodată în recesiune, a fost o estimare, rostogolită apoi politic de oameni care nu se pricep și avem acum confirmarea oficială că România nu a fost nici măcar în recesiune tehnică”, a spus prezidențiabilul PSD.

Victor Ponta a estimat că România va depăși PIB-ul din 2008, considerat anul de maximă expansiune al economiei românești.

Un alt factor care a contribuit a fost majorarea puterii de cumpărare cu 4% pe fondul creșterii de salarii și inflației. Auzim lozinci că degeaba creștem pensiile și salariile. Nu trebuie să fii un specialist ca să înțelegi că inflația e de 1,5% și creșterea salariului mediu de 5,5%”, a mai spus premierul. El a contestat și acuzele că ar fi crescut numărul de șomeri. „Sunt date importante care arată o direcție de dezvoltare economică”, a conchis premierul.

Pe de altă parte, economia statelor din vestul Europei nu stă chiar atât de bine. O arată datele publicate de Institutul European de Statistică, potrivit cărora zona euro a înregistrat o creştere de 0,2% în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Cea mai mare creştere, de 0,7%, a fost înregistrată în Marea Britanie şi Grecia. La polul opus sunt Cipru şi Italia, unde Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,4%, respectiv 0,1%. La rândul său, Germania a evitat la limită recesiunea - a înregistrat o creştere de 0,1%, după ce în trimestrul trecut înregistrase scădere economică. Berlinul are cea mai puternică economie din Europa, aşa că o eventuală intrare în recesiune ar fi însemnat un semnal negativ pentru bătrânul continent. 

Victor Ponta a mai anunțat, vineri, „o veste foarte bună de peste Prut”: România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansând Rusia.

El a ținut să aducă lămuriri și în privința informațiilor potrivit cărora un document al Ministerului Finanțelor ar prevedea renunțarea la cota unică:

„Mă bucur că se încheie campania și seria de dezinformări și minciuni pe care sprijinitorii lui Klaus Iohannis le folosesc. Am văzut la Pro TV că din 2016 o să facem nu știu ce cu cota unică. Acest gen de dezinformări și manipulări se adeseaza celor ce vor să fie mințiți, nu mă apuc să schimb cota în 2016 ca președinte, pentru că nu poate face asdta președintele. Cota unică a fost introdusă în România de dl Tăriceanu, nu de Iohannis sau Sârbu și va fi garantată de guvernul condus de Tăriceanu”.

El a încheiat declarația de presă fără a mai răspunde întrebărilor jurnaliștilor, în ciuda insistenței acestora. „Credeam că după datele astea nu aveți întrebări”, le-a spus, ieșind, Victor Ponta.

Explicațiile directorului INS

Directorul INS, Tudorel Andrei, a explicat la Digi24 aceste diferențe între datele anunțate anterior și datele revizuite prin faptul că este o practică curentă la nivelul ţărilor din UE de calculare a a indicelui pe serie de sezon, iar prin introducerea unei noi valori are loc o schimbare mică şi a valorilor din trecut.

El a explicat că această creștere economică derivă din sectoare cu pondere mare în PIB și a spus că o contribuție importantă o are industria, iar comerțul cu amănuntul și tranzacțiile imobiliare „vin pe plus”.

 „Recunosc că cel puțin din 2010, de când am făcut eu analizele, nu am întâlnit așa o situație, dar nu e anormal. Se poate întâmpla”, a spus directorul INS.

El a dat și câteva exemple de modificare a datelor, în UE și chiar în SUA și a menționat că în România s-a mai întâmplat o dată în trimestrul II din 2012, când inițial s-a anunțat plus cu minus, apoi minus cu minus.

Indiferent de guvern, INS lucrează după același regulament”, a dat asigurări Tudorel Andrei.

Vă asigur că nu s-a diseminat nicio informație din INS, pentru că intervenția premierului nu s-a referit la datele INS, ci la previziuni ale Comisiei Europene anunțate acum două săptămâni”, a explicat Tudorel Andrei.

Analist economist: Puterea de cumpărare, cu 10 la sută mai mică decât în 2008

Analistul economic Radu Limpede atrage atenția că toate statele UE au trecut la altă metodă de calcul, în care au introdus și economia neagră.

Premierul a spus bine: în cifre, depășim 2008, în sfârșit, după șase ani. Dar 800.000-900.000 de locuri de muncă au fost pierdute și au fost create doar 450.000. PIB-ul a revenit la nivelul dinainte de criză, dar IMM-urile au intrat în faliment pe bandă, structura economiei a suferit foarte mult și încă nu și-a revenit. Mediul privat vrea să nu mai pună guvernul frâne. Se va vedea și în salarii, și în consum. Însă tot cifrele de salarii arată că salariul e încă în urma inflației pe 2008-2014, iar salariile, ca putere de cumpărare, sunt cu 10 la sută mai mici”, a explicat economistul Radu Limpede.

Actualul guvern a pus o frână puternic și timp de șase luni mediul privat a blocat angajările, știind că am frânat de la 4 la 1 la sută”, a adăugat analistul..

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri