DAVOS. Economia Rusiei merge mai bine decât se crede

Data publicării:
li keqiang premier china crop

40 de şefi de stat şi de guvern şi 2.500 de oameni de afaceri s-au adunat, pentru cinci zile, în oraşul elveţian. Discută acolo despre marile provocări ale momentului, însă evenimentul a atras şi critici, din partea organizaţiilor anti-globalizare.

Cei mai puternici oameni ai planetei - cei bogaţi şi cei care iau decizii - discută în această perioadă despre problemele momentului. Vorbim de probleme mai mari şi mai diverse ca niciodată şi amintim aici doar ameninţarea teroristă, scăderea preţului petrolului şi situaţia economică mondială.

Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este de unde va veni creşterea economică. Aceasta, mai ales că economia Chinei, a doua ca mărime din lume, a înregistrat cea mai firavă creştere din ultimii 24 de ani. Oficialii de la Beijing sunt, însă, optimişti.

„Dacă aş compara economia Chinei cu un tren în mişcare, acest tren nu va pierde viteză, ci va fi propulsat de un motor şi mai puternic”, a spus Li Keqiang, premierul Chinei.

Îngrijorări stârneşte şi prăbuşirea rublei, consecinţă a sancţiunilor impuse de Occident. Oficialii ruşi prezenţi la summit resping însă ideea că economia ţării lor ar avea probleme.

„Şomajul este la cote foarte reduse în comparaţie cu restul lumii, aproximativ 5%. Datoria publică este foarte mică, puţin peste 10%, comparativ cu standardele internaţionale”, a spus Arkadi Dvorkovici, vicepremierul rus.

Între timp, la Moscova, Guvernul a anunţat un plan anti-criză de 18 miliarde de euro. Pentru a menţine economia pe linia de plutire vor fi făcute investiţii masive în mai multe domenii: agricultură, industrie şi sectorul medical. Iar dacă bogaţii lumii discută problemele ecnomice in sălile luxosului complex de conferinţe din Elveţia, afară, activiştii de mediu vor să le atragă atenţia asupra a ceea ei consideră a fi, de fapt, problemele majore ale omenirii.

„Discuţiile ar trebui să se axeze pe sărăcie, inegalităţi sociale şi schimbări climatice. În 2015, există ocazii în care poţi face diferenţa, dar asemenea acestor oameni de zăpadă, ele nu vor exista întotdeauna”, a spus Brendan Cox, activist de mediu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri