De ce lăsăm bacșiș, deși nu este în interesul nostru

Data publicării:
bacsis bani bar
FOTO: SHutterstock

Conceptul de a lăsa bacșiș a apărut în Anglia și s-a răspândit în toată lumea – dar care este motivul pentru care unii dintre noi lasă mai mult bacșiș decât alții și de ce anumite țări nu lasă deloc? Un cercetător care a studiat de ce lasă oamenii bacșiș a explicat acest fenomen.

bacsis bani bar
FOTO: Shutterstock

Bacșișul a apărut încă din secolul al XVI-lea în Anglia, când oaspeții lăsau bani pentru servitorii gazdelor, atunci când petreceau noaptea în vizită, relatează BBC.

Lăsarea bacșișului fascinează de mult timp economiștii: acțiunea de a plăti în plus, deși suntem îndreptățiți din punct de vedere legal să nu o facem, lucru care pare împotriva interesului nostru.

Acestă cutumă s-a răspândit în toată lumea, iar toți cei care au călătorit în străinătate au observat că la restaurant se obișnuiește să se lase bacșiș celui care ne-a servit, iar suma diferă în funcție de zonă.  În SUA se lasă 15-25% din totalul de plată, în Brazilia 10%, în Suedia 5-10%. Românii obișnuiesc să lase 10% , iar atunci când sunt foarte mulțumiți de servicii, 15%.

În țări, precum Japonia, însă, nu există acestă practică și chiar este considerată un tabu, deseori oamenii neînțelegând motivul pentru care cineva ar lăsa mai mulți bani decât valoarea serviciilor primite.

„Studiile au arătat că pe măsură ce oamenii dintr-o țară au o personalitate mai extrovertită, ei lasă mai mult bacșiș”, afirmă Michael Lynn, un profesor specializat în management-ul alimentelor și al băuturilor. Acesta nu este singurul motiv pentru care oamenii lasă bacșiș însă. Normele sociale, diferențele salariale și cât de bune au fost serviciile primite joacă, de asemenea, un rol important.

Lynn spune că există și diferite motive individuale pentru care oamenii aleg să lase bacșiș. Unii vor să-i încurajeze pe chelneri să le ofere servicii mai bune la următoarea vizită, alții vor doar să-i răsplătească pe cei ce i-au servit, iar alții caută pur și simplu acceptarea socială.

Având în vedere motivele diferite pentru care oamenii lasă bacșiș, este aceasta un obicei bun? Este Avantajos? Sau corect?

Acest lucru depinde din perspectiva cui privim. Guvernele țărilor ar susține mai degrabă eliminarea bacșișului, pentru că acei bani nu sunt impozitați. Angajații care prestează servicii, însă, sunt mulțumiți că pot primit bani în plus față de salariul lor, care de obicei este mic. De asemenea, patronul restaurantului are de câștigat, el putând să justifice astfel salariul mic pe care îl dă angajaților.

Expertul a evidențiat, de asemenea, că restaurantele în care este specificat că nu se lasă bacșiș, ar putea fi mai puțin acceptate de clienți, ei așteptându-se ca prețurile să fie mai mari în acele localuri. Oamenii preferă să plătească bacșișul pentru acesta reprezintă o alegere a lor și nu este impus obligatoriu în prețul produselor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri