Depozit pentru deşeuri radioactive în loc de reactoare, la Cernavodă

Data publicării:
cernavoda centrala nucleara -Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Până la sfârşitul acestui an, România va începe construcţia unui depozit de deşeuri nucleare. Valoarea proiectului este de 500 de milioane de euro, acesta fiind dezvoltat în timp ce toate celelalte activităţi din domeniul nuclear sunt blocate. Regia de activităţi nucleare, care produce combustibil pentru centrala de la Cernavodă şi se ocupă de cercetare, se află în reorganizare judiciară. Din 2009 şi până acum, niciun investitor nu s-a arătat interesat de finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Acum mai bine de un an, holurile Palatului Parlamentului erau pline de oameni de afaceri chinezi, dar şi de promisiunile Guvernului că aceştia vor aduce în România miliarde de euro. În acest moment au mai rămas doar promisiunile.

Prospecţiuni pentru descoperirea unor zăcăminte de uraniu nu se mai fac, iar angajaţii ultimelor mine deschise fac grevă.

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei: „Proiectul nuclear românesc este într-un mare impas. Nu există niciun fel de asumare politică privind proiectul nuclear”

Viitorul depozit va fi construit în apropiere de Cernavodă, pe o suprafaţă de 40 de hectare, şi ar urma să fie folosit timp de 65 de ani.

La Centrala de la Cernavodă funcţionează două din cele patru reactoare cu care a fost proiectată. Specialiştii atrag atenţia şi că, în curând, proiectul va trebui refăcut integral.

Lucian Biro, expert în energie nucleară: „Industria grea românească nu mai poate fabrica echipamente nucleare. E posibil la un moment dat să nu mai putem importa echipamente ca cele de la unitatea 1 şi 2”.

Valoarea pentru finalizarea celor două reactoare este estimată la peste 6 miliarde de euro. În timp ce România încă aşteaptă investitori, Turcia, Bulgaria şi Ungaria au încheiat acorduri cu Rusia pentru construcţia şi modernizarea centralelor lor nuclearelectrice şi, în curând, nu vor mai avea nevoie de energia pe care o puteau importa din România, spun experţii din domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri