Destinaţiile cele mai rentabile pentru investitorii în locuinţe

Data publicării:
apartament mfax

La nivel naţional, investiţiile în garsonierele din Iaşi sunt cele mai profitabile. Portalul imobiliare.ro a pus cap la cap preţul mediu al caselor şi chiria medie. În Iaşi, garsonierele sunt destul de ieftine, tariful mediu e de 24.300 de euro în vreme ce chiria e 180 de euro - pentru proprietar asta înseamna că în 11 ani şi 3 luni îşi acoperă investiţia iniţială, după care merge pe profit. Asta dacă achiziţia se face cu toţi banii o dată. Daca e folosit un credit bancar, atunci amortizarea durează mai mult, căci apar şi dobânzile la împrumut care reprezintă costuri suplimentare.

La nivelul marilor oraşe din provincie, Iaşiul este destinaţia cea mai rentabilă pentru investitorii în locuinţe, lucru explicabil prin statutul de oraş universitar, care însă nu are un spaţiu locativ extins precum Bucureştiul sau Clujul. În iaşi nu s-a construit la fel de mult nici în vremea comunismului, nici în ultimii ani, iar veniturile sunt mai reduse decât în alte oraşe mari.

Chiar dacă garsonierele sunt cele mai profitabile, şi celelalte apartamente din Iaşi îşi amortizează costurile mult mai rapid decât în restul ţării. De pildă, în Constanţa, dacă proprietarul cumpără şi închiriază un apartament cu trei camere, reuşeşte să îşi acopere investiţia iniţială abia după 18 ani şi 5 luni.

La nivelul Bucureştiului, cel mai mare randament îl au apartamentele cu trei camere din nordul Capitalei. În cartiere precum Băneasa, Herăstrău sau Aviatorilor, investiţia iniţială este mar,e dar e o zonă căutată în special de expaţii care lucrează la multinaţionale. În ciuda preţului ridicat pentru un apartament cu 3 camere, investiţia se dovedeşte a fi chiar rentabilă. La un preţ mediu puţin de peste 100.000 de euro şi o chirie de 710 euro pe lună, proprietarul îşi amortizează investiţia în 11-12 ani . În schimb, în centrul capitalei, preţul unui apartament cu 3 camere e acoperit în 16 ani şi 3 luni. Practic, proprietarul are de aşteptat cinci ani mai mult decât dacă ar fi cumpărat apartamentul în nord. La analiza pe sectoare, se remarcă diferenţe importante în ceea ce priveşte rentabilitatea unei investiţii în imobiliare. În cartierele din sectorul 6, precum Crângaşi sau Drumul Taberei, garsonierele îşi acoperă preţul iniţial în 11 ani şi 9 luni, destul de rapid având în vedere ca în sectorul trei proprietarul are de aşteptat cu doi ani mai mult să facă profit. În schimb, în cazul apartamentelor cu două camere, cele mai profitabile investiţii se fac în sectorul unu. Investiţia iniţială într-un apartament cu două camere în sectorul unu e acoperita în 12 ani şi 8 luni, şi în aproape 15 ani şi jumătate în cazul sectorului 4.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri