DIGIPEDIA. Secretul afacerilor de familie

Data publicării:
digipedia

Vă propunem un film BBC despre cele mai vechi afaceri de familie din Marea Britanie. Ca regulă, în Regatul Unit o afacere durează cam două generaţii.

Vineri seară ați făcut cunoştinţă cu o afacere care durează de 500 de ani! De pe vremea regelui Henry al VIII-lea. Balson se cheamă familia și are cea mai veche măcelărie în funcţiune din regat. Richard Balson, actualul proprietar, ştie că măcelăria sa din Dorset datează de pe la mijlocul secolului XVI.

În aventura istorică la care îl invită jurnaliştii BBC, el va afla că, înaintea magazinului, familia Balson a avut o tarabă, iar prima menţiune a măcelariei într-un document oficial este de la 1515. Unul dintre strămoşii lui Richard Balson a fost împuşcat accidental, de un copil, un altul şi-a tăiat gâtul cu cuţitul şi totuşi afacerea a rămas în familie. 500 de ani. 

Sâmbătă seară, în episodul 2 al documentarului „Cele mai vechi afaceri de familie”, schimbăm domeniul şi cunoaştem o familie cel puţin la fel de ambiţioasă, dar care are o poveste extrem de complicată mai ales în zilele noastre.

Moştenitorul afacerii este domnul Toye. O conduce zeci de ani. Dar face un infarct şi-atunci doamna Toye este nevoită să intre în afacere în calitate de director executiv. Când domnul se face bine şi revine la birou, se supără atât de tare, încât părăseşte căsătoria. Doamna Toye, însă, nu se lasă. Cei doi soţi nu mai locuiesc în aceeaşi casă, dar se întâlnesc în continuare la birou.

Domeniul lor de activitate este distincţia - mătăsuri speciale, steaguri, însemne, panglici, distincţii şi medalii. Toate detaliile acelea strălucitoare de pe uniformele şi hainele nobililor până la regină. Un business specific Marii Britanii, dar care este în declin. Aparent, oamenii vor să se împopoţoneze din ce în ce mai puţin.

Afacerea familiei Toye are aproape 300 de ani. Iar în aventura istorică la care o invită BBC, doamna Toye va afla că numele companiei sale este strâns legat de ceremonia de întronare a actualului monarh - regina Elisabeta a II-a.

De ce este nevoie să ţii în picioare pentru câteva sute de ani un business de familie? Un domeniu bun, spirit antrepreniorial, adică un echilibru perfect între tenacitate, aventură şi cumpătare. Şi-ţi mai trebuie ceva, după cum spune doamna Toye: trebuie să existe o separare clară între business şi viaţa de acasă, viaţa de familie. Adică echilibru din nou.

Ultimul episod al filmului BBC este cel mai bun și va fi difuzat duminică seară, de la ora 21:00. Se referă la un domeniu greu încercat de criză - construcţiile. Din cauza recesiunii, în Marea Britanie au dat faliment 700 de firme de construcţii. Şi totuşi, Durtnell exista din 1591, de pe vremea reginei Elisabeta I.

Au început ca tâmplari şi au ajuns să construiască în cărămidărie, beton, ridică şi astăzi case. Eroul este un tânăr de 38 de ani, care tocmai a preluat de la tatăl său compania şi care îşi aduce aminte cât de plictisitor i se părea când, copil fiind, tatăl îi spunea din maşină: şi aici am construit, şi aici, şi aici. Domnul din film face astăzi acelaşi lucru cu copiii lui.

Și încă un amănunt! Studiile arată că locul în care se naşte cu adevărat antreprenoriatul şi o anumită cultură sănătoasă a banilor nu este nici şcoala, şi nici cercul de prieteni sau cunoscuţi. Locul în care se naşte antreprenoriatul este familia. Vizionare plăcută!

(Notă. Puteți urmări „Digipedia” și online, dar numai în live streaming: http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24. Documentarele NU se arhivează pe site, așa că nu le ratați, de la ora 21:00!)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri