Din luna mai, România a intrat pe deficit

Data publicării:
grafic

Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj.

În primele cinci luni ale anului trecut, execuţia bugetară a consemnat un excedent de 6,32 miliarde lei, echivalent cu 0,89% din PIB.

După primele patru luni din acest an, bugetul era încă pe plus, înregistrând un uşor excedent, de 130 milioane lei. 

Veniturile bugetului general consolidat au însumat în perioada ianuarie - mai 91,2 miliarde lei, sau 12% din PIB, în scădere cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai mare declin s-a înregistrat, după primele cinci luni, la încasările din TVA, care au scăzut cu 7,9% faţă de perioada echivalentă a anului trecut.

Ministerul motivează evoluţia prin reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, şi de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015.

Tot la capitolul scăderi, taxele pe utilizarea bunurilor, care includ în special taxele pe jocuri de noroc, au adus încasări mai mici cu 2% în primele cinci luni, deşi erau în creştere cu 13,5% în perioada ianuarie-aprilie. 

În schimb, încasările din impozitul pe profit au crescut cu 11,3% în primele cinci luni faţă de perioada similară din 2015, contribuţiile la sistemul public de pensii - cu 6,1%, veniturile din impozitul pe salarii şi venit - cu 1,7%, iar cele din accize - cu 7,4%.

De la 1 mai, salariul minim pe economie a crescut de la 1.050 lei la 1.250 lei brut, însă efectul asupra încasărilor bugetare se va resimţi abia din luna iunie. 

De asemenea, administraţiile locale au încasat venituri nefiscale mai mari cu 16,3%, în timp ce taxa pe utilizarea bunurilor a generat venituri mai mici cu 2%.

Cel mai mare declin s-a înregistrat la impozitele şi taxele pe proprietate, care au adus încasări mai mici cu 17%, din cauza amânării cu două luni a termenului de plată pentru impozitul pe proprietate.

Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini.

Cheltuielile bugetului general consolidate au însumat 92 miliarde de lei, în urcare cu 5,9% faţă de primele cinci luni din 2015,  în termeni nominali, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Astfel, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 9,8%, influenţate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, de 12% pentru personalul din administraţia locală, de 25% pentru angajaţii din sănătate şi cei din sistemul de asistenţă socială, de 15% pentru angajaţii din învăţământ şi de 10% pentru ceilalţi bugetari. 

De asemenea, la acestea a contribuit şi majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei, de la 1 iulie 2015.

Pentru bunuri şi servicii s-a cheltuit cu 2,5% mai mult, iar cheltuielile cu asistenţa socială au avansat cu 7,6%, după majorarea punctului de pensie cu 5% de la 1 ianuarie 2016 şi dublarea alocaţiei de stat pentru copii, de la 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9 miliarde lei, respectiv 1,2% din PIB, în creştere cu circa 24% faţă de primele cinci luni din 2015, susţine Ministerul Finanţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri