Doar un milion de locuințe noi au fost construite în 26 de ani

Data publicării:
constructie locuinte blocuri noi digi24

Ca să echilibreze cât de cât balanța, constructorii se pregătesc să deschidă noi șantiere.

Această capacitate de construire este estimată undeva la 80.000 de unităţi locative anual, ceea ce ar însemna ca în 12 ani să se acopere necesarul”, spune Adrian Pandelescu, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.

Bucureștiul conduce în topul inaugurărilor, cu peste 68.000 de locuințe. Dacă adaugăm şi ansamblurile din Ilfov, avem peste 136.000 de case şi apartamente noi. Clienţii sunt tineri, veniţi la studii sau pentru locuri de muncă bine plătite, care preferă să cumpere decât să închirieze.

E mai ușor să plătim bani pentru noi, decât pentru alții. Simțim nevoie de spirit de proprietate”, spune unul dintre clienții dezvoltatorilor.

Dezvoltatorii imobiliari au au pus pe harta lor şi judeţele mari din ţară.

„Din 1990 până în prezent, în Constanţa s-au construit 51.293 de locuinţe. Multe dintre acestea sunt în Mamaia Nord. Vorbim despre ansambluri rezidenţiale situate la câteva sute de metri de plajă”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa.

În top este şi judeţul Cluj, cu 50.000 de locuinţe, în mare parte construite în reşedinţa de judeţ.

Cele mai multe blocuri nou s-au ridicat în Bună Ziua, cartier construit după Revoluţie. Cei care locuiesc aici se află la o distanţă de zece minute de mers cu maşina de centrul oraşului”, relatează Bianca Şomlea, reporter Digi24 Cluj-Napoca.

La fel de adevărat este că piaţa imobiliară a fost susţinută în ultimii ani de programul guvernamental Prima Casă, care le permite tinerilor să cumpere locuinţe cu 5% avans la credit.

Județul cu cele mai puţine apartamente şi case noi este Caraş-Severin. Puţin peste 5.000, adică 4 la sută din tot ce există acolo. Ca să vă faceţi o idee, în Ilfov procentul este 38.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri