Dobânzile la creditele în lei ar putea crește cu 10%

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

Veşti proaste vin de la economişti: dobânzile la credite ar putea creşte considerabil în a doua jumătate a anului, din cauza majorării inflaţiei. În cazul unui credit Prima Casă, de pildă, rata lunară ar putea să fie şi cu 10 procente mai mare, iar valoarea totală de rambursat, până la finalul creditului, ar putea să crească şi cu echivalentul în lei a 10.000 de euro. Asta dacă luăm în calcul o majorare de un singur punct procentual a indicelui ROBOR, în funcţie de care băncile stabilesc dobânda.

Pentru un credit Prima Casă de 225.000 luat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este acum de 926 de lei. În cazul unei creşteri a indicelui ROBOR de la 0,8% cât este în prezent, la 1,8%, rata lunară va ajunge o 1.050 de lei. La încheierea creditului, împrumutatul va restitui băncii cu 45.000 de lei mai mult decât are de plată în prezent.

În a doua parte a anului, în schimb, ne aşteptăm că odată ce noi prognozăm rata inflaţiei să crească până la 1,7 să vedem şi ajustări în sus ale ratei de dobândă”, spune Ciprian Dascălu, economist la o bancă.

Creşterea dobânzilor vine la pachet cu mărirea avansului cerut de bănci în cazul creditelor ipotecare. Una dintre bănci a dublat deja avansul în cazul creditului Prima Casă. Şi alte instituţii iau în calcul mărirea avansului. Băncile mizează pe faptul că românilor le rămân mai mulţi în buzunar după creşterile salariale şi vor, totodată, să se pună la adăpost în caz că ratele se vor dovedi prea mari.

Nu am mai acceptat dosare până acum câteva săptămâni. Primim acum câteva sute de cereri de credite în fiecare săptămână. Cred că sunt 200 de cereri în fiecare săptămână. Cred că avansul de 10% nu este mult diferit de 5% pentru creditele la aparatamentele mici. Cred că având salarii mărite anul acesta, clienţii noştri se pot obişnui”, spune Michal Szczurek, directorul unei bănci.

Băncile şi-au majorat deja marja de câştig din dobânzi, dar creşterile nu sunt mari. În luna ianuarie, au crescut costurile creditelor noi în lei şi au micşorat randamentele la depozitele noi în lei, conform ultimelor statistici BNR.

Dobânda medie la creditele noi în lei a crescut de la 4,93% în decembrie 2016 la 5,15% în ianuarie 2017. Creşterea a venit pe fondul avansului ratelor indicilor pieţei interbancare ROBOR în decembrie, în funcţie de care băncile calculează costul noilor împrumuturi pentru luna următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri