Doi italieni, despăgubiți cu două milioane de euro pentru combinatul Oțelul Roșu

Data publicării:
otel topit otelarie GettyImages-96211155

Marco și Stefano Gavazzi care au cumpărat 70% din acţiunile combinatului Socomet Oţelul Roşu în 1999, vor fi despăgubiţi de statul român cu sumele de 1,89 milioane de dolari şi 657.000 de euro, în urma procesului intentat în 2012 de cei doi fraţi împotriva statului român.

otel topit otelarie GettyImages-96211155

Decizia reprezintă o sentinţă arbitrală dată pe data de 18 aprilie de cea mai importantă instituţie în ceea ce priveşte arbitrajul în domeniul investiţiilor, Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) de la Washington, potrivit News.ro.

Statul român a fost reprezentat în acest dosar de arbitraj de asocierea formată din SCPA Cobuz şi Asociatii, Manuela Sîrbu, în calitate de lider de consorţiu, experţi de la KPMG şi Oglinda Bazil.

“Tribunalul Arbitral a reţinut în această sentinţă ca statul român nu poate fi ţinut responsabil pentru toate pretenţiile invocate de către reclamanţi, în condiţiile în care numeroase acte şi omisiuni ale fraţilor Gavazzi au condus la insolvenţa Socomet. Astfel, Tribunalul Arbitral a admis ca întemeiate majoritatea apărărilor statului român”, se arată într-un comunicat transmis de SCPA Cobuz şi Asociaţii.

Investitorii nu pot fi despăgubiţi cu sumele solicitate, de 46,3 milioane de dolari, în baza estimărilor făcute de raportul expertului consilier al reclamanţilor de la Deloitte, pentru pierderea șansei, ci numai pentru pierderea oportunităţii, respectiv suma efectiv investită şi dovedită, se arată în sentinţă.

Socomet Oţelu Roşu a fost un combinat siderurgic din România. A fost privatizat la data de 19 aprilie 1999, când fraţii Marco şi Stefano Gavazzi au cumpărat 70% din acţiunile combinatului de la Fondul Proprietăţii de Stat, pentru suma de 500.000 de euro. La 1 noiembrie 1999, societatea şi-a schimbat numele din Socomet în Gavazzi Steel.

În 2012, Marco Gavazzi şi Stefano Gavazzi au dat statul român în judecată pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate la privatizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri