Dovada acordului Comisiei Europene privind amânarea liberalizării preţului gazelor. R. Nicolescu: Scrisoarea pe care v-o pun la dispoziţie este cea la care se referă răspunsul celor doi comisari

Data publicării:
razvan nicolescu mediafax

Deputatul PSD Iulian Iancu il acuzase ministrul Energiei de minciună. Răzvan Nicolescu anunţase că a obţinut acordul Comisiei Europene pentru prelungirea calendarului de liberalizare a preţului gazelor până în vara lui 2021.

Prelungirea calendarului liberalizării preţurilor la energie a fost discutată cu comisarul european pentru energie Günther Oettinger, la 27 august, cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni. Discuţia a fost confirmată printr-o scrisoare, la 4 septembrie, a afirmat Răzvan Nicolescu.

Când am obţinut? Am obţinut acordul Comisiei pentru prelungirea calendarului în 27 august, în discuţia avută cu comisarul Oettinger, cu prilejul inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni. Ulterior, discuţia a fost confirmată printr-o scrisoare transmisă comisarului în 4 septembrie, pe care v-o pot pune la dispoziţie şi în care vorbesc de faptul ca România va face un lucru corect pentru consumatorul casnic din ţara noastră. E o scrisoare transmisă de mine pentru comisar în care confirm cele discutate pe 27 august în Republica Moldova”, a explicat Răzvan Nicolescu.

El a subliniat experienţa sa în raport cu autorităţile europene, explicând că ştie cum se fac “jocurile” în negocieri, garantând cu funcţia menţinerea preţului la gaze şi la agent termic de la 1 ianuarie.

Aveţi încredere în mine, care am fost trei ani jumătate reprezentantul României la UE, care ştiu foarte bine cum se joacă anumite jocuri la Comisie, ştiu cum să îmi reprezint interesele ţării mele şi, indiferent de ce distribuie unii care vor să facă rău în aceste zile, vă asigur că se va întâmpla cum v-am spus eu. Dacă nu, îmi dau demisia din funcţie. (...) În calitate de ministru român al Energiei, partenerul meu de dialog tot timpul va fi comisarul pentru energie, să ţineti cont că ştiu legislaţia europeană, că ştiu decizia Curţii de Justiţie luată pe o speţă legată de un caz în Italia privind preţurile reglementate la populaţie, sunt preşedintele Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, ales prin votul a 10 state membre, în condiţiile in care am concurat cu fostul ministru din Polonia, cu Înaltul reprezentant pe politică externă din Bosnia şi aveţi încredere în mine că ce vă spun aşa va fi. Preţul la populaţie şi calendarul se vor prelungi până la 1 ianuarie 2021. Înţelegeti că totul e un joc de negociere, de poziţionare, în care părţile vor să împingă lucrurile într-o direcţie, alţii în altă direcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine decât faptul că dacă nu va fi aşa cum vă spun îmi dau demisia din funcţie?”, a precizat Răzvan Nicolescu.

Am declarat public şi vă rog să îmi luaţi declaraţiile din trecut, am declarat public un lucru foarte clar: discuţiile cu Comisa Europeană, din punctul meu de vedere, pe subiectul amânării calendarului pentru preţurile reglementate s-au încheiat”, a explicat Nicolescu.

Ministrul delegat a minţit comisia de specialitate din Parlamentul României spunându-ne că are aprobarea CE, deşi nu o avea. Discuţia a fost în octombrie, data la care ne cerea ca, deşi nu avea aprobarea, ca noi, Parlamentul României, comisia de specialitate, să facem prelungirea calendarului pentru că el nu avea încă aprobarea”, a spus, ieri, Iulian Iancu.

Comisia Europeană, într-un răspuns pentru Digi24, cere un calendar clar pentru creşterea preţurilor la gaze pentru populaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri