Economiştii contrazic Guvernul: Are de recuperat datorii de 50 de ori mai mici

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu-3

În goana după venituri care să acopere măsurile precum scăderea accizelor şi a TVA, statul pune presiune pe mediul de afaceri.

Victor Ponta: „Bugetul are de recuperat de la firmele în insolvenţă 10 miliarde de euro, care ar acoperi toate salariile, nu doar ale medicilor. Şi ale procurorilor, şi ale poliţiştilor”.

Iancu Guda, economist şef Coface: „Pentru insolvenţele din 2014, taxe şi contribuţii sociale neplătite curente pe bilanţ sold la 2013 - aproximativ 1 miliard de ron”.

Economiştii susţin că băncile, furnizorii şi acţionarii au de recuperat cele mai mari datorii de la firmele în insolvenţă, şi nu statul.

Oamenii de afaceri trag un semnal de alarmă în privinţa obligaţiilor pe care statul nu şi le achită la timp. Iar întârzierile la plată au ca efect blocarea afacerilor şi duc şi la insolvenţele de care se plânge premierul.

Vasile Godîncă-Herlea, partener Casa de Insolvenţă Transilvania: „Statul nu achită la timp obligaţiile sale, în schimb, dacă o firmă nu îşi achită la timp, are de pierdut. Statul nu prea poţi să îl execuţi”.

Valentina Burdescu, director în Registrul Comerţului: „În momentul de faţă avem 1,1 milioane de firme care au stadiul firmă în funcţiune. Undeva în jur de 350.000 de firme sunt în diverse stări: stare de dizolvare, stare de lichidare, stare de insolvenţă”.

Peste 40% din insolvenţele din Europa Centrală şi de Est sunt ale firmelor din România, susţin consultanţii internaţionali. Din firmele intrate in însolvenţă, numai 2% mai reuşesc să rămână în afaceri. Cifra este de zece ori mai mică decâ media europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri