Economistul Florin Cîţu, previziuni despre economia României în 2015: „După șase ani încă n-am reuşit să repornim motoarele interne ale economiei”

Data publicării:
curs schimb valutar lei euro - mediafax-3

Economistul Florin Cîțu a vorbit la Digi24 despre economia României în anul 2015, dar și despre bugetul aprobat vineri de Guvern. „România merge cu economia mondială. Nu avem motoarele interne. Cererea internă nu-şi revine foarte bine. Investiţiile în mijloace fixe au avut o dinamică negativă în 2013 şi 2014. Dacă Europa îşi revine, vom fi iarăşi în jurul ratei de 2,2-3%. Dacă nu-şi revine, ne ducem iarăşi sub 2%. După șase ani încă n-am reuşit să repornim motoarele interne ale economiei şi depindem în continuare de ce se întâmplă în mediul internaţional, din păcate”, a spus Florin Cîțu la Digi24.

Deprecierea leului nu are nicio legătură cu bugetul pe 2015

Acesta a precizat că deprecierea leului nu are nicio legătură cu bugetul pentru anul viitor. „Se întâmplă alte lucruri foarte importante pe pieţele internaţionale. Preţul petrolului, China. Sunt alte forţe care acţionează împotriva pieţelor emergente şi România e prinsă iarăşi în acest val. E doar o coincindență cu momentul în care dezbatem bugetul în România”, a spus economistul. 

Leul n-are altă variantă decât să se deprecieze pe termen lung, este părerea specialistului. „Banca Centrală e cea care temperează viteza cu care se depreciază leul. Dacă ne uităm la evoluţia leului, a m avut o singură perioadă de apreciere între 2005 şi 2007, în rest pe termen lung se depreciază”, a explicat Florin Cîțu.

„Este o piaţă emergentă cu o inflaţie medie mai mare decât cea a partenerilor de comerţ şi trebuie să depreciezi moneda. Nu cred că având în vedere că e BNR care intervine şi că piaţa valutară e doar o umbră a ceea ce era acum cinci ani, nu cred că sunt pericole că leul să se deprecieze peste noapte semnificativ”.

Cât despre afirmațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, legate de „încăpățânarea” leului de a rămâne stabil, economistul este de părere că e vorba tot de o coincidență. „De fiecare dată când un guvernator spune ceva, piaţa vine și îl contrazice. Am spus şi atunci şi repet. Semnul că leul nu se mişcă, ar trebui să ne uităm dacă piaţa nu e moartă. Avem o piaţă valutară omorâtă de reglementări şi intervenţii. Asta îţi arată că nu se mişcă leul, dezinteresul investitorilor pentru această piaţă”, a spus Florin Cîțu la Digi24.

Buget 2015: Proiectele de infrastructură nu sunt nici acum prioritare

Economistul a analizat și bugetul pe 2015 și a spus că proiectele de infrastructură nu sunt nici acum prioritare. „Se încearcă din nou să se pună bani deoparte pentru finanţarea fondurilor UE, dar acelea nu sunt programele care aduc creştere economică pe termen lung. Iar la investiţii, una e să pui în buget şi alta e să cheltuieşti. E irelevantă suma pusă deoparte în buget. Problema e cum foloseşte aceşti bani şi dacă îi foloseşte”, a conchis economistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri