Efectele adverse ale majorărilor salariale

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Efecte adverse ale măririlor salariale din ultima perioadă. Dacă în Moldova mai multe fabrici de confecţii şi-au închis porţile, în Oltenia autorităţile se confruntă cu o altă problemă. Un azil de bătrâni din Dolj a majorat tariful cu 70% pe lună pentru a putea plăti salariile angajaţilor. Mai multe familii şi-au retras rudele pentru că nu mai au bani, relatează Digi24.

Ionel Tache are bunica internată în centrul din Malu Mare, iar bătrâna are nevoie în permanenţă de supraveghere. După ce a aflat că în loc de 1.000 de lei pe lună va trebui să plătească 1.700 de lei, a cerut externarea femeii.

Deci, înţelegeam o creştere de 10 la sută, de 15 la sută, dar a plăţii către căminul de la Malu Mare. Am decis să vin să îi fac o anchetă socială să încerc să o mut la Craiova”, spune Ionel Tache, aparţinător.

Şi nu este singurul care a luat această decizie. Pănă acum trei familii au solicitat acelaşi lucru. Conducerea căminului recunoaşte că taxa de aici este una foarte mare, dar şi cheltuielile sunt pe măsură.

„Noi i-am avizat în sensul că este o hotărâre de consiliu local, trebuie pusă în aplicare. Asta este, e normal să se fi mărit preţul”, spune Marius Udrică, şef cămin bătrâni Malu Mare.

Edilul din Malu Mare susţine că a luat această decizie pentru că bugetul localităţii este foarte mic, salariile au crescut şi nu ar mai avea de unde să aloce bani şi pentru întreţinerea căminului.

„Anul acesta suntem nevoiţi să alocăm 10 miliade de lei pentru salariile personalului angajat. În condiţiile în care în comuna Malu Mare nu există canalizare, nu există asfalt, nu există niciun centimetru de asfalt, nu există gaze”, spune Ilie Dodocioiu, primar Malu Mare.

În prezent, la Malu Mare sunt internaţi 68 de bătrâni care sunt îngrijiţi de 20 de angajaţi. Căminul a fost amenajat cu fonduri europene în urmă cu trei ani şi a costat 900.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri