Efectele scăderii TVA la 19% înainte de 1 ianuarie 2016

Data publicării:
BANI BUGETARI SALARIU-2

Statul se pregăteşte să scadă cota generală de TVA cu cinci puncte procentuale încă de anul acesta.

„Da, au fost discuții în cadrul Guvernului, se lucra la scenarii în cadrul Ministerului de Finanțe pentru a se stabili dacă impactul bugetar permite această reducere de la 24 la 19, era asumat la 20%”, spune Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

Discuţiile privind reducerea TVA sunt confirmate şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru al coaliţiei de guvernare.

Această decizie de reducere a TVA ar fi un stimul foarte important pentru a consolida creșterea economică, având ca motor suplimentar consumul”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Chiar şi PNL va vota proiectul de lege privind Codul fiscal, cu condiţia ca reducerea TVA să fie de 5 procente, nu de 4, cum propusese iniţial Guvernul.

PNL susține reducerea TVA pentru că ne bazăm pe datele prezentate de Guvern. CE și FMI au venit în mai la Comisia de buget-finanțe, au spus că situația nu este bună, ne roagă să nu votam Codul fiscal”, spune Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe.

Măsura a fost votată deja de Comisia de buget-finanţe, dar cu aplicare de anul viitor.

Cât priveşte impactul reducerii TVA de la 24% la 19%, experţii Consiliului Fiscal vorbesc despre un gol în buget de aproape 13 miliarde de lei într-un an.

„Ținta de deficit bugetar e de doar de 1% anul viitor. Dată fiind nevoia de infrastructură și calitatea precară a infrastructurii, e de evitat o situație în care să reducem în continuare investițiile publice”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Deja în primele patru luni din an, Guvernul a alocat investiţiilor doar 1,4 miliarde de lei, cu aproape o jumătate de miliard sub nivelul primelor trei luni din 2014. Pentru populaţie, scăderea TVA înseamnă însă mai mulţi bani în buzunare.

Reducerea TVA de la 24% la 19% ar putea ieftini produsele, tabletele de pildă, cu 4 procente. Teoretic însă, pentru că totul ține de ce va hotărî fiecare comerciant.

„Este normal ca după o anumită perioadă de timp, dacă nu se monitorizează foarte bine de instituțiile statului, să se întâmple o majorare a prețurilor”, spune Gheorghe Ştefan, preşedinte Agrostar.

Taxa pe valoarea adăugată a fost majorată în iulie 2010, de la 19 la 24 la sută, pe fondul măsurilor de austeritate pe timp de criză. În prezent, România este pe locul 5 în Europa ca nivel al TVA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri