Efectele vremii extreme asupra culturilor din acest an

Data publicării:
grau agricultura digi24

 

"Nu trebuie să uităm că anul acesta culturile se vor recolta mai repede decât în anii anteriori pentru că am avut o iarnă călduroasă și au pornit mai repede în vegetație decât de obicei. Va fi un an total diferit față de anul trecut", a declarat, pentru Agerpres, Daniel Botănoiu.

În cazul culturilor de primăvară, reprezentantul MADR a precizat că în zonele unde s-a semănat floarea soarelui și porumb, ploile din ultima perioadă au fost "o gură mare de oxigen". Din păcate grindina care a căzut zilele trecute în jurul Bucureștiului a afectat spațiile protejate cultivate legume, iar autoritățile nu exclud acordarea unui sprijin pentru agricultori după ce vor avea evaluările finale.

"Pentru floarea soarelui și porumb, acolo unde au fost semănate, ploile din ultima perioadă au fost o gură mare de oxigen și permit o răsărire uniformă. Mai sunt suprafețe care trebuie însămânțate în perioada următoare, dar azi, dacă discutam despre însămânțări, suntem în grafic. Se anunță secetă, dar depinde ce înseamnă această secetă, dacă este bruscă, la temperatură ridicată și cu variații ale vântului, care usucă apa foarte repede sau este secetă pe o perioadă mai lungă și lentă. În momentul de fața sunt zone aprovizionate mai bine cu apă, dar sunt și zone în care se simte lipsa precipitațiilor de-a lungul timpului, precum zona Moldovei, o parte din Dobrogea, o parte din centru și nord-est, dar nu pe arii extinse. Ploile din ultima perioadă au căzut bine, exceptând grindina din apropierea Bucureștiului, unde au fost distruse spații protejate cultivate cu legume. Aici trebuie găsite formule pentru a fi ajutați, însă abia acum se fac evaluări la nivelul primăriilor și vom vedea ulterior, în funcție de intensitate, ce putem face pentru producători", a explicat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, vița de vie nu a suferit foarte mult din cauza fenomenelor meteo din această primăvară, însă, în cazul pomilor fructiferi, mai ales pentru caiși, "situația este ireversibilă" dacă aceștia au pornit în vegetație, iar ulterior temperaturile au scăzut sub 2 grade Celsius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri