Elveţia finanţează România cu 2,5 milioane de franci elveţieni pentru combaterea spălării banilor

Data publicării:
Franci elvetieni-AFP Mediafax Foto-FABRICE COFFRINI

Foto: AFP/Mediafax

Obiectivul general al acestui proiect este să reducă activităţile de spălare a banilor prin întărirea capacităţii de analiză a Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. În acest sens, România a solicitat sprijin pentru achiziţionarea de soft specializat şi hardware pentru analiza informaţiilor financiare, precum şi pentru întărirea capacităţii profesionale a principalilor actori implicaţi în prevenirea spălării banilor”, a declarat Thomas Stauffer, şeful biroului elveţian de contribuţii din România, informează Mediafax.

Acordul face parte din programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale, cu o sumă totală alocată de 181 de milioane de franci elveţieni, din care România a contractat circa 70%, potrivit ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu.

„Elveţia este puternic angajată în lupta împotriva corupţiei, precum şi în lupta împotriva ciminalităţii financiare trans-frontaliere, şi a devenit unul dintre actorii de vârf în returnarea activelor ilicite”, a completat Stauffer.

Oficialul elveţian a precizat că nu există cazuri de returnări către România şi că Elveţia nu are un acord de colaborare cu România privind evaziunea fiscală.

Ioana Petrescu a afirmat că există negocieri în acest moment pe o finanţare de 1,3 milioane de franci elveţieni pentru Agenţia Naţională de Adminitrare Fiscală (ANAF).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri