Acord secret privind negocierile cu China la Unitățile 3 și 4 Cernavodă

Data publicării:
cernavoda centrala nucleara -Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Guvernul a aprobat confidențial continuarea negocierilor cu China pentru Cernavodă 3-4. O licitație esențială pentru proiect este momentan blocată, potrivit Profit.ro.

Guvernul a aprobat pe 13 iulie un memorandum confidențial care prevede continuarea negocierilor asupra documentelor  privind dezvoltarea, construirea și operarea unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă cu China General Nuclear Power, decizia fiind ca negocierile cu partea chineză să continue încă 6 luni, termenul curgând de la data la care și AGA Nuclearelectrica, controlată de Ministerul Energiei și unde principal acționar minoritar este Fondul Proprietatea, va aviza continuarea discuțiilor. 

În aceeași zi, pe 13 iulie, în care a avut loc și o ședință de Guvern, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu o delegație oficială din China, condusă de unul dintre cei mai importanți lideri ai Partidului Comunist Chinez, Liu Yunshan, considerat a fi decidentul numărul 1 din China în materie de ideologie, propagandă și organizare a Partidului. La întâlnire s-a discutat inclusiv despre proiectul Nuclearelectrica – China General Nuclear Power, premierul Tudose declarând că "există perspective concrete de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă".   Aceeași sursă relevă că, în perioada martie – iulie 2017, "au survenit clarificări și analize în vederea identificării opțiunilor și definirii parametrilor care pot circumscrie angajamentele posibile ale statului romaân raportat la cerințele China General Nuclear Power (CGN)".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri