Activiști de mediu: Albania este mai avansată ca România la protecția mediului

Data publicării:
IMG_5433-e1448733396910-800x597

Sistemul legal de protecție a mediului - format din Justiție, Inspectoratul de Stat în Construcții, Gardă de Mediu etc. - este total nefuncțional în România, iar cazul Hidroelectrica - Defileul Jiului este o dovadă în acest sens, acuză biologi și activiști de mediu.

Foto: Biologul Călin Dejeu spune că fauna și flora din zona Defileului Jiului sunt puse în pericol 

Țări din Africa sau Albania își protejează mai bine natura, afirmă biologi români membri ai unor ONG de protecția mediului. Supărarea biologilor vine după ce la sfârșitul săptămânii trecute Tribunalul București a respins cererea mai multor organizații de protecția mediului (Bankwatch România, Neuer Weg, Energy Justice) prin care acestea solicitau, în opoziție cu gigantul de stat Hidroelectrica, anularea unei autorizații de construire pentru un sistem de hidrocentrale amplasate în defileul Jiului.

Proiectul a început înainte de aderarea României la UE, a stat blocat ani buni însă a fost repornit recent. Biologii spun că acesta contravine directivelor europene în domeniul protecției mediului, pe care România trebuie să le respecte ca țară membră. Construirea complexului de hidrocentrale va seca în bună măsură Jiul în zona proiectului și va duce la dispariția faunei și florei, susțin ei.

”Respectarea statului de parc național, de sit Natura 2000, respectarea Directivei Cadru privind Apa și a jurisprudenței Curții Europene de Justiție, toate reprezinta un moft neîntemeiat, din perspectiva Tribunalului București”, a comentat luni decizia Călin Dejeu, biolog, activist de mediu.

El acuză faptul că la Cluj, Tribunalul de acolo nici măcar nu i-a primit plângerea pe motiv că nu a plătit taxa judiciară necesară, deși aceastsa a fost plătită exact în ziua în care la poștă a fost primită înștiințarea privind necesitatea plății acestei taxe.

Dejeu spune că ”într-o țară normală” nici măcar nu ar fi fost necesară intervenția Justiției (care nu l-a ajutat prea mult). ”Pe cauza Parcului Național Defileul Jiului, într-o țară normală, nici nu s-ar ajunge în justiție. Garda de Mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții trebuiau de mult să oprească lucrările ilegale”.

Pentru Dejeu, Albania este un exemplu. În această țară o instanță de judecată a decis anularea unui proiect gigant de construire a unui baraj pe cel mai mare râu sâlbatic din Europa, respectiv Vjosa.

Citește aici mai multe detalii despre proiectul Hidroelectrica despre care Călin Dejeu spune că va duce la distrugerea defileului Jiului și care este puternic contestat de biologii din vestul țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri