#BahamasLeaks. Una dintre cele mai mari afaceri din domeniul energiei, derulată printr-un offshore

Data actualizării: Data publicării:
exxon 1

OMV Petrom şi Exxon Mobil au descoperit cel mai mare zăcământ de hidrocarburi din Marea Neagră - rezerve de gaz între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Această afacere este derulată printr-un offshore din Bahamas, potrivit documentelor #BahamasLeaks, verificate de RISE Project.

exxon 1

ExxonMobil deține jumătate din drepturile de explorare și exploatare ale perimetrului Neptun din Marea Neagră, după ce le-a preluat în 2008 de la OMV Petrom. Patru ani mai târziu, în 2012, cele două companii au anunțat că au descoperit într-una din zonele cercetate o pungă consistentă de gaz. Cele două companii spun că au investit până în prezent peste 1,5 miliarde de dolari în explorarea acestor resurse, iar banii Exxon pentru această investiție ar fi venit prin offshore-ul propriu din Bahamas, potrivit RISE Project.

Compania ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited are, din 2008, o filială în România, înființată special pentru parteneriatul cu OMV Petrom din Marea Neagră.

Reprezentanții corporației americane au explicat pentru RISE Project: „ExxonMobil respectă cu strictețe legislația fiscală în vigoare. ExxonMobil își desfășoară activitatea în toată lumea și plătește taxe în valoare de miliarde de dolari în țările în care operează. Țara în care este înregistrată o companie are un impact redus asupra taxelor plătite sau asupra transparenței“.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri