Bucureștenii, încălziți din nou cu gaze rusești

Data publicării:
mana pe calorifer

ELCEN, compania care asigură agentul termic pentru Capitală, negociază reluarea importurilor de gaze rusești.

mana pe calorifer

Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, aflat în insolvență, negociază cu firma intermediară WIEE AG reluarea importurilor de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom, după ce a denunțat contractul cu intermediarul, vechi de 6 ani, în ianuarie anul acesta, din cauza imposibilității de a-și onora obligațiile și a presiunii exercitate de WIEE din această perspectivă, potrivit Profit.ro.

O primă întâlnire cu reprezentanții WIEE AG, firmă controlată indirect chiar de către Gazprom, a fost pe 22 martie. Există și unele puncte de dezacord dintre cele două părți, care se referă la cantitățile de gaze pe care ELCEN se poate angaja să le preia și la termenele de decontare a facturilor reprezentând consumuri de gaze naturale din import.

Contractul cu WIEE AG, semnat în 2010, este de tip take or pay. Asta înseamnă că se convine în avans asupra cantității și a prețului de vânzare, iar în cazul în care cumpărătorul nu achiziționează întreaga cantitate prevăzută în contract, de exemplu pentru că are oportunitatea de a beneficia de prețuri mai mici de la alți furnizori, este obligat să plătească penalități. Din noiembrie anul trecut, firma intermediară a cerut, în plus, și plata în avans a livrărilor. "În cadrul unei scrisori adresate societății la începutul lunii noiembrie 2016, WIEE AG a condiționat continuarea furnizării de gaze naturale de plata în avans a cantităților nominalizate, înainte de livrările de gaze naturale, fapt neacceptat de societate", se menționează într-un document oficial.

Ulterior, intermediarul a și trimis ELCEN facturi de achitat în avans pentru gazele care urmau să fie livrate până pe 5 ianuarie 2017 inclusiv, în valoare totală de circa 6,6 milioane dolari. Acestea au fost refuzate la plată de către producătorul de energie termică controlat de statul român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri