Cererea de benzină se plafonează

Data actualizării: Data publicării:
benzinarie - GettyImages-465175874
Foto: Gulliver/GettyImages

Cererea mondială de benzină a atins apogeul, va stagna o perioadă la acest nivel şi apoi va începe să scadă, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie. Este un efect al apariţiei maşinilor electrice.

benzinarie - GettyImages-465175874
Foto: Gulliver/GettyImages

Dacă în prezent pe străzile lumii circulă doar un milion de automobile pe baterii, până în 2040 vor fi 150 de milioane, cred cei de la Agenţia pentru Energie. Prin urmare, cererea de benzină, care a crescut cu 35% în ultimii 25 de ani, ar urma să stagneze la 23 de milioane de barili în următorii 25 de ani. Acestă plafonare ar urma să aibă un impact foarte mare în sectorul energetic.

Un sfert din petrolul consumat la nivel mondial este consumat sub formă de benzină.

Lipsa unei creşteri a consumului ar urma să limiteze investiţiile atât în sonde, cât şi în rafinării.

Una dintre companiile mari din această industrie, Shell, aşteaptă în curând o plafonare a cerererii pentru toate produsele petroliere, nu doar pentru benzină.

Agenţia Internaţională pentru Energie nu crede însă în această variantă. În vreme ce maşinile electrice vor reduce consumul de benzină, cererea pentru motorină, kerosen şi alţi carburanţi folosiţi de transportatorii rutieri, navali şi aerieni ar urma să crească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri