De ce creşte preţul energiei

Data publicării:
energie electrica curent instalatie distributie

Preţul energiei electrice bate record după record pe bursă. Miercuri a ajuns la 600 de lei pentru un megawatt oră, mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Dacă acest preţ se va menţine pentru o perioadă lungă de timp, toţi consumatorii ar putea fi afectaţi, atât cei industriali, cât şi cei casnici.

Tarifele mari afectează întreaga piaţă de energie în condiţiile în care mai mult de 30 la sută din energia vândută acum în ţară are acest preţ ridicat.

„De câştigat au, în primul rând, cei care produc energie, pentru că au vândut-o la un preţ foarte mare, chiar nesperat de mare”, spune Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

„Cineva a exploatat ceea ce s-a întâmplat, această criză, şi a câştigat nişte bani din exporturi. A fost o iarnă grea o perioadă scurtă de timp. Probabil că i-a luat pe cei de la Ministerul Energiei prin surpindere. Eu nici acum nu am aflat de la Ministerul Energiei dacă au existat stocuri de cărbune, n-au existat stocuri de cărbune, situaţia gazelor naturale, stocurile de gaze naturale a fost în regulă sau nu”, a declarat Daniel Popescu, deputat PNL.

„În trimestrul doi al acestui an, odată cu creşterea debitelor de apă, ne aşteptăm la preţuri din energia hidro şi eoliană mult mai mici, care în medie nu vor genera o creştere de preţ pentru perioada a doua a a anului”, arată Nicolae Havrileț, președintele ANRE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri