Dividendele Romgaz, prefăcute în autostrada de pe Valea Prahovei

Data publicării:
romgaz

După ce acum trei ani fostul premier Victor Ponta cerea românilor să plătească o suprataxă de șapte eurocenți din care urma să se construiască autostrăzi, marți premierul Tudose a venit cu o ideeasemănătoare. Încasarea anticipată de dividende Romgaz este necesară pentru construirea autostrăzii Ploiești-Brașov.

După ce a cerut ca Romgaz, operatorul național de transport de gaze, să plătească anticipat dividendele pe acest an, premierul Mihai Tudose a venit marți și cu explicații. Banii încasați ar fi necesari pentru a demonstra Băncii Mondiale că deținem resursele de început necesare construirii autostrăzii.

”În mod cert dividendele se dau acționarilor (statul are peste 70% din acțiunile Romgaz – n.red.), nu le-a jefuit nimeni. Le-am luat acum căci acum avem nevoie. Vrem să începem un proiect Brașov- Ploiești. Trebuie să demonstrăm că avem banii de început pentru ca Banca Mondială să fie parteneră cu noi. Dacă dividendele sunt date peste șase luni sau acum, din punctul meu de vedere este același lucru. La toate companiile de stat s-a pus această problemă”, a răspuns Tudose unei întrebări a jurnaliștilor.

Compania Romgaz, operatorul național al rețelei de transport a gazelor naturale, a primit de la stat solicitarea de a distribui acționarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende, potrivit informațiilor furnizate Bursei de Valori de către companie.

Cum statul deține 70.0071% din capitalul social al transportatorului de gaze, operațiunea, dacă va fi aprobată în ședinta acționarilor, va aduce statului 525 milioane lei. Distribuirea dividendelor aferente unui an chiar în cursul acestuia este o măsură puțin întâlnită, neuzuală. În mod obișnuit dividendele se împart în primăvara anului următor, după stabilirea profitului pe anul precedent.

Acciza de 7 eurocenți a fost introdusă la data de 1 aprilie 2014 cu scopul declarat de a finanța proiecte de infrastructură. Aceasta este însă un lucru fals căci odată colectată o taxă sau acciză intră la bugetul de stat. Sumelor colectate nu li se poate atribui ulterior o destinație aparte în buget.

Ulterior Victor Ponta, premier la data introducerii acestei supraccize, a recunoscut eșecul măsurii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri