Dolarul puternic scumpeşte carburanţii. Cât ar putea ajunge benzina

Data actualizării: Data publicării:
Federal Budget Expected To Reveal Welfare Cuts And Tax Increases

Dolarul a depăşit un nou prag istoric. Peste 4 lei şi 25 de bani a fost cotaţia stabilită de Banca Naţională pentru moneda americană. Din cauza dolarului puternic, în curând am putea cumpăra mai scump carburanţii. Preţurile ar putea creşte chiar şi cu 5%, estimează analiştii pieţei financiare. Efectul va fi resimţit şi mai puternic de şoferi din cauza creşterii preţului petrolului din ultima lună. De aceea, petroliştii speră ca scumpirile să fie compensate de eliminarea supraaccizei introduse în 2014.

Cotaţia petrolului, care se apropie de 50 de dolari pentru un baril, împreună cu un dolar puternic, ce a depăşit în premieră pragul de 4,25 lei, vor aduce surprize neplăcute şoferilor români în următoarele săptămâni.

Claudiu Cazacu, specialist în pieţe financiare: „Dacă în perioada următoare vom avea o apreciere a preţului petrolului, acest efect s-ar cumula cu cel al deprecierii leului faţă de dolar. Am avea un efect la 4-5 procente de scumpire a carburanţilor.”

Hamza Karimov, directorul general al unei companii petroliere: „Preţul la petrol se schimbă oră de oră. Sperăm ca anul viitor să fie stabilitate şi la petrol, şi la dolar.”

Cât timp cotaţiile ţiţeiului au fost scăzute, companiile petroliere care au lanţuri de benzinării în ţară au preferat să importe materia primă şi să o rafineze în ţară.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Mai mult de 60% din carburanţii vânduţi în România provin din petrolul adus din import. Cea mai mare cantitate din acesta vine pe Marea Neagră, din ţările ex-sovietice.”

În acest moment, companiile din ţările estice deţin jumătate dintre benzinăriile din România. Kazahii, azerii şi ruşii au considerat România principala poartă de intrare în Europa pentru petrolul adus în special din Marea Caspică. Pe de altă parte austriecii şi maghiarii echilibrează ponderea investitorilor pe piaţa carburanţilor.

Toţi benzinarii însă aşteaptă ca cererea de benzină şi motorină să crească anul viitor, cu o condiţie: viitorul Guvern să nu păstreze supraacciza la carburant.

Hamza Karimov, directorul general al unei companii petroliere: „Sper să nu avem această surpriză. Când s-a introdus această acciză, acum trei ani, o mare cantitate din România s-a mutat în ţările vecine.”

Potrivit Codului Fiscal, eliminarea supraaccizei ar trebui aplicată de la 1 ianuarie, odată cu reducerea TVA la 19%. Asta ar putea duce la o scădere a preţurilor la pompă cu aproximativ 50 de bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri