Enel România avertizează: Sistemul energetic, aproape de limita de funcţionare

Data publicării:
turbina eoliana eoliene GettyImages-104890036
Turbine eoliene. Foto: Getty Images

Directorul general al Enel România, Georgios Stassis, a declarat luni, într-un comunicat că un nou moment de criză este iminent, de data aceasta în sectorul energiei regenerabile. În acest domeniu, producătorii de energie eoliană, printre care și Enel, au numeroase nemulțumiri.

turbina eoliana eoliene GettyImages-104890036

„Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, a spus Stassis, potrivit News.ro.

Managerul consideră că pe piaţa energiei trebuie să predomine perspectiva pe termen lung şi nu comportamente speculative, lipsite de responsabilitate.

„În aceste momente dificile, putem cu adevărat să distingem între jucătorii din piaţă care fac ceea ce au promis şi cei care îşi încalcă angajamentele”, a afirmat Stassis.

Enel a luat în calcul şi s-a pregătit pentru toate scenariile posibile, pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate faţă de clienţi, susţine directorul companiei. 

„Aceasta nu este o sarcină uşoară. Dimpotrivă, este una foarte dificilă, însă noi credem că o piaţă concurenţială poate oferi cele mai bune rezultate clienţilor doar dacă contractele şi angajamentele sunt respectate cu bună credinţă”, a menţionat Stassis.

Potrivit Enel,  jucătorii din piaţă şi autorităţile tebuie să folosească prilej pentru a învăta din experienţa actuală şi pentru se asigura că sunt pregătiţi pentru astfel de condiţii de piaţă dificile.

„Cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piaţa va deveni cu adevărat competitivă, asigurând preţuri şi contracte corecte tuturor clienţilor”, a spus managerul Enel. 

Directorul cere descurajarea acţiunilor speculative, care urmăresc obţinerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte şi lipsite de responsabilitate, este esenţială pentru protejarea intereselor tuturor părţilor implicate: clienţi, furnizori de servicii şi instituţiile implicate.

Enel susţine că energia din surse eoliene s-a dovedit a avea un rol crucial pentru stabilitatea sistemului, ceea ce ar demostra necesitatea unei soluţii pentru asigurarea supravieţuirii acestui sector.

„Lecţia pe care o putem învăţa din această situaţie este importanţa unui cadru de reglementare predictibil şi cu o viziune pe termen lung. Această lecţie este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără şi situaţia sectorului energiilor regenerabile”, a afirmat Stassis.

Enel a menţionat că, în perioada cu vreme rece, energia eoliană s-a dovedit utilă pentru România. 

„În săptămânile trecute, marcate de condiţii de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum şi având un efect benefic, de moderare a preţurilor pe piaţă. Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situaţie disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin”, a spus Stassis.

Preţul energiei electrice a atins pe piaţa spot, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM, valoarea de 650 lei/MWh, de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Schema de subvenţionare a energiei regenerabile din România presupune subvenţionarea producătorilor de energie verde, în principal eoliană şi fotovoltaică, prin intermediul unor certificate verzi, pe care le plătesc consumatorii casnici şi industriali, în facturi.

Începând din 2013, Guvernul a schimbat legislaţia în domeniu, la solicitarea celorlalţi producători de energie şi a marilor consumatori, care se plângeau că înregistrează pierderi din cauza subvenţiilor prea mari pentru energie verde.

Începând din 1 iulie 2013, guvernul a amânat până în perioada 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia verde.

Ulterior, printr-un alt act normativ, marii consumatori de energie electrică au putut fi scutiţi de plata a până la 85% din cota legală de certificate verzi, de la 1 ianuarie 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri