Igor Dodon preia la bugetul Moldovei datoria uriașă a Transnistriei la Gazprom

Data actualizării: Data publicării:
p-22

Preşedintele Igor Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom” în sumă de 6,5 miliarde de dolari. Suma este una uriașă pentru țara vecină, fiind egală cu întreul Produs Intern Brut al țării.

p-22

Agenţia INFOTAG afirmă că declarațiile au fost făcute de Igor Dodon în timpul unei întrevederi la Moscova cu conducerea concernului rus, potrivit Agora.md.

În acelaşi timp, şeful statului, care pe 17-18 ianuarie a efectuat prima sa vizită oficială în Rusia, a menţionat că Chişinăul „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de „Gazprom”, pe care Moldova din dreapta Nistrului o are, în sumă de circa 500 milioane de dolari.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari, iar din stânga Nistrului - de circa 6 miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie - de peste 6,5 mlrd de dolari - este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.

Potrivit lui, concernul „Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei.

„Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei „Moldovagaz”, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”, a spus preşedintele, care consideră că la etapa actuală Moldova nu va putea soluţiona problema datoriei din stânga Nistrului.

„Această problemă trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene”, a spus Igor Dodon.

„Gazprom” deţine 50% plus o acţiune a companiei mixte „Moldovagaz”. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaz cu destinaţie locală, care nu au fost transmise în balanţa „Moldovagaz”.

Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 1,5-1,8 miliarde lei, pe care partea moldovenească propune „Gazprom”-ului să le includă în capitalul social al „Moldovagaz” şi cu această sumă să majoreze cota Moldovei în companie, care în prezent constituie circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaz faţă de „Gazprom”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri