Impozit pe gazele ruseşti. Impactul, în facturile românilor

Data publicării:
tevi transport gaze transgaz 13 11 2015

O nouă taxă cu impact în facturi: Guvernul pregăteşte impozitarea gazelor naturale aduse din Rusia. Informaţia a fost confirmată de şeful Agenţiei resurselor minerale. Importatorii spun că cei mai afectaţi de această măsură vor fi consumatorii casnici şi cei industriali, care vor plăti în facturi noul impozit, pe lângă efectele liberalizării de pe piaţa gazelor.

Guvernul caută soluţii ca să încaseze cât mai mulţi bani la buget. Primul pas a fost să păstreze impozitul de 60% pe care îl plătesc Petrom şi Romgaz pe diferenţa dintre preţul de vânzare a gazelor şi valoarea de 45,7 lei per Megawatt oră, cât costau gazele din producţia internă înainte de începerea liberalizării. Acum, vrea să aplice tot un impozit calculat similar, pentru gazele aduse din import.

Se discută de o impozitare şi a importurilor, pe acelaşi principiu care se aplică la intern, lucru care eu cred că este pozitiv”, spune Sorin Gal, director general ANRM.

Producătorii interni suferă de o concurenţă neloială din partea producătorilor externi - cel mai mare producător este Gazprom. Producătorii interni, care plătesc redevenţă şi asigură locuri de muncă, sunt supuşi unei taxe suplimentare care este substanţială, iar gazele din import nu sunt. Din această cauză apreciem pasul de a impozita şi gazele din import”, spune Harald Kraft, preşedinte ROPEPCA.

Cum în lunile de iarnă cam 10% din gazul pe care îl consumă populaţia vine din Rusia, un impozit aplicat acestuia va fi resimţit în factura finală, spun furnizorii.

Orice impozit şi orice taxă nouă, în principal, înseamnă o majorare de preţ. De aici trebuie să pornim. Şi consumatorul casnic fiind un consumator majoritar de iarnă, atunci când importurile sunt destul de mari, pentru ei ar însemna o majorare destul de mare”, spune Mihai Vilt, director companie furnizare gaze.

La 1 aprilie, Guvernul a decis liberalizarea preţului gazelor din producţia internă. Astfel, de la 60 de lei pe Mwgawatt oră, acesta a crescut la 72 de lei, cât era pe piaţa liberă. Furnizorii spun că la iarnă am putea resimţi o scumpire a metanului de peste 15 procente, dar autorităţile din domeniu au încercat să liniştească consumatorii. Promit că eventualele scumpiri vor fi eşalonate pe mai multe luni, pentru ca efectul perceput să nu fie prea mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri