Modificările cu dedicație pentru CE Oltenia la legea energiei electrice şi gazelor

Data actualizării: Data publicării:
562f38dc682ccfb266da866a 1

”Un demers lăudabil al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, de a invita la consultări toţi actorii pieţei, a fost stopat brusc, cu explicaţia că va fi continuat de Ministerul Energiei, pentru ca apoi să constatăm că, peste noapte, au fost luate în dezbatere anumite propuneri venite, conform informaţiilor noastre, din partea unei singure companii. Reprezentanţii AFEER au participat activ la consultările organizate la Parlament pe modificarea Legii 123/2012, am venit cu propriile amendamente şi constatăm acum că propunerile noastre nu numai că nu au fost luate în considerare, dar au fost aprobate modificări la lege care pot afecta grav activitatea furnizorilor de energie electrică”, a declarat preşedintele AFEER, Ion Lungu, potrivit economica.net.

Mai mult, reprezentanţii Asociaţiei remarcă faptul că, în aceeaşi zi, Parlamentul şi Guvernul au reuşit să aprobe modificări diferite la Legea 123/2012.

Una dintre modificările operate conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, ”producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piaţă internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 şi celelalte prevederi legale în vigoare”.

Art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere în mod expres, reglementează obligaţiile producătorilor de energie electrică, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligaţia acestora de a oferta ”public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreagă energie electrică disponibilă”. AFEER sesizează că, între cele două dispoziţii menţionate în lege, există o incompatibilitate evidentă, în aşa fel încât în niciun caz modificarea introdusă nu îşi va putea găsi aplicare practică în formă actuală a textului, astfel cum a fost transmis spre promulgare.

În plus, AFEER solicită ca modificările la Legea 123/2012 să se facă în acord cu reglementările din majoritatea statelor europene, în mod echitabil, în vederea asigurării unei competiţii corecte, cu reintroducerea posibilităţii tuturor participanţilor la piaţă, nu doar a producătorilor, de a încheia contracte bilaterale negociate direct.

Sindicaliștii CE Oltenia i-ar fi filmat pe cei care s-ar fi putut opune la vot

Dar nu toată lumea este nemulțumită de amendamentele aduse Legii energiei electrice și gazelor naturale. Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia spune că noile reglementări sunt extrem de bune pentru companie. CE Oltenia și alți producători vor avea șanse egale în piață iar ANRE va fi obligată să-și adapteze legislația secundară, spune Ciurel, potrivit radioinfinit.ro.

Laurențiu Ciurel susține că, până în ultimul moment, presiunile de la minister, pentru a împiedica trecerea actului normativ de Camera Deputaților, au fost extrem de mari. S-au pus bețe-n roate și s-a încercat amânarea dezbaterii până în sesiunea din toamnă.

Pentru că la Gorj s-a creat o dispută, atât între politicieni, cât și între sindicaliști care să-și aroge meritele pentru trecerea legii care va ajuta CE Oltenia, Laurențiu Ciurel spune că trei oameni au jucat un rol decisiv: Dian Popescu, Mihnea Costoiu și Victor Ponta.

În plus, Ciurel ne-a povestit cum Gabriel Căldărușe și sindicaliștii săi s-au transformat în detectivi, în ziua votului din Camera Deputaților, și i-au filmat cu telefoanele mobile pe aleșii care ar fi putut fi contra.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri