OMV a cumpărat un sfert dintr-un zăcământ de gaze din Siberia

Data publicării:
hs0g1806_1

Grupul austriac OMV a ajuns la un acord cu Uniper SE pentru achiziţia de acţiuni în două companii ruseşti controlate de gigantul rus Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze din Rusia, la un preţ de achiziţie de 1,85 miliarde dolari (1,75 miliarde euro), a anunţat luni grupul.

hs0g1806_1

Tranzacţia prevede că OMV va primi 24,99% din drepturile asupra zăcământului Iujno Ruskoie, din vestul Siberiei, potrivit News.ro.

”Finalizarea şi punerea în aplicare a tranzacţiei a fost deja aprobată de Consiliul de Supraveghere al OMV”, arată un comunicat al OMV, în care se precizează că documentele privind tranzacţia s-au semnat duminică.

Iujno Ruskoie (Ruskoie Sud) este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Rusia, situat în regiunea Iamal-Neneţ.

Cota OMV în rezervele recuperabile rămase în cursul licenţei, care expiră la sfârşitul anului 2043, se ridică la aproximativ 580 de milioane de barili echivalent petrol.

Cota OMV din producţia zilnică este estimată la 100.000 bep/zi.

Tranzacţia se anticipează să se finalizeze până la sfârşitul anului, dar va fi efectivă retroactiv, de la 1 ianuarie 2017.

În România, grupul OMV controlează cea mai mare companie petrolieră de pe plan local, OMV Petrom.

În aprilie 2016, OMV şi Gazprom au încheiat o serie de acorduri referitoare la colaborarea strategică între cele două companii, grupul austriac urmând să cedeze ruşilor active din Marea Nordului şi din zona platformei continentale norvegiene, în timp ce Gazprom va livra către OMV ţiţei, începând din 2016.

OMV caută să îşi asigure accesul la zăcăminte în Rusia, pentru a înlocui integral pierderile de producţie din pieţele sale de bază din Austria şi România.

Aflat într-o vizită în România, în aprilie 2016, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a negat categoric, în faţa jurnaliştilor, că la discuţiile cu Gazprom s-ar fi luat în calcul o eventuală cedare de active în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri