Șeful OMV vrea ca lucrările la Nord Stream 2 să înceapă anul viitor

Data publicării:
gazoduct nord stream 2
Gazoductul Nord Stream 2

Modelul de finanțare al proiectului Nord Stream 2 va fi gata până la sfârșitul acestui an, spune Rainer Seele.â

operatory-es-podali-zayavki-na-moschnosti-nord-stream-2

Companiile care participă la construirea gazoductului Nord Stream 2 vor decide modelul de finanțare înainte de sfârșitul anului, a afirmat vineri directorul general al grupului energetic austriac OMV, Rainer Seele, pentru Itar-TASS.

"Trebuie să o facem anul acesta iar anul viitor ar trebui să înceapă construcția. Suntem în faza în care încheiem acorduri cu partenerii europeni, astfel încât să ne gândim la ce măsuri vom adopta, pentru a nu ne confrunta cu o situație în care va trebui să ne revocăm din nou angajamentele", a declarat șeful OMV, companie prezentă și în România.

"Fiecare participant are un model preferat. Trebuie să cădem de acord asupra unui model comun, care să fie sprijinit de cinci potențiali parteneri europeni și Gazprom — dar încă nu avem unul", a explicat Steele.

Luna trecută, directorul general al grupului rus Gazprom, Alexey Miller, s-a întâlnit cu Rainer Seele, pentru a discuta, printre altele, despre proiectul gazoductului Nord Stream 2.

"O atenție specială a fost acordată proiectului Nord Stream 2. Cele două părți au subliniat că acest gazoduct va asigura livrări de încredere de gaze naturale rusești către piața europeană și va fi un element important pentru securitatea energetică a UE. Părțile au discutat de asemenea despre chestiunile operaționale legate de schimbul de active dintre Gazprom și OMV", se arată în comunicatul de presă.

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Mai multe țări europene, în special Germania, și-au manifestat sprijinul pentru proiectul North Stream 2 în timp ce altele, precum Polonia, se opun intenției Gazprom de a crește livrările de gaze prin conducta Nord Stream.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri