Specialiști | Așa zisa criză energetică, ”o chestie exagerată”

Data actualizării: Data publicării:
Petcu_Toma

Așa zisa criză energetică, idee vehiculată intens zilele acestea, este o chestiune ce este exagerată în mod politicanist de către actualul Guvern, spun specialiști în energie, fără legătură cu zona politică.

Petcu_Toma

Foto: Toma Petcu, ministrul Energiei, ar exagerea posibilitatea crizei energetice

Există trei explicații privind invocarea unei crize energetice spune un specialist în Energetică, bun cunoscător al sectorului, care a solicitat însă anonimatul. De altfel, documentul realizat de Transelectrica, în care s-ar vorbi de o așa zisă criză, nu a apărut nicăieri public.

Primul motiv ar fi dorința Guvernului de a inventa o problemă, urmând ca gestionarea acesteia să fie prezentată drept o dovadă a performanței. ”Părerea mea este că este o chestie exagerată. Ei au început bine spunând că nu sunt probleme. După aceea și-au dat seama că e mai bine să se inventeze o problemă care să pară că o gestionează. Dă mult mai bine la public”, spune specialistul menționat.

O dovadă a politizării fenomentului este prezența unor parlamentari la Comandamentul energetic de iarnă de acum două zile. Acesta este al doilea aspect asupra căruia specialistul atrage atenția. ”Pentru prima dată în istoria României la Comandamentul de iarnă au venit parlamentari, adică au politizat excesiv”, spune el. Hotărârea privind limitarea exporturilor s-a făcut în mod haotic pe principiul ”ca să fim noi siguri, să dăm asta dacă va fi nevoie, dar nu va fi nevoie, dar e bine să o dăm dacă va fi nevoie, nimeni nu înțelege, presa nu înțelege, se vorbește de dezastru în România. Guvernul care salvează. Este o chestie politicianistă, parlamentarii și-au rezolvat problemele lor, acum au început să vină la Comandamente”, spune el.

El atrage atenția că exporturile de energie (cifrate vineri dimineață la peste 1.000 de MW, adică circa 10% din producția națională și mai mult decât dublul cantității exportate acum un an) au avut loc inclusiv când afară erau minus 20 de grade Celsius.

Al treilea lucru urmărit prin vehicularea ideii de criză este că Guvernul dorește ”să își pună oameni la conducerea complexurilor energetice”.

Vinovați de serviciu, șefii termocentralelor

Într-adevăr, Guvernul pare a fi intrat în război cu șefii complexurilor energetice. După ce aceștia au fost acuzați zilele trecute de către ministrul Energiei, Toma Petcu, că nu ar fi constituit stocuri suficiente de cărbune, vineri a apărut un raport al Complexului Energetic Oltenia în care se arată că cifrele prezentate de ministrul energiei în ședința de Guvern nu sunt reale. Sunt stocuri de cărbune mai mult decât dublu față de cât a spus ministrul, potrivit Hotnews.ro.

Ministrul energiei Toma Petcu a prezentat în ședința de joi a Guvernului situația legată de stocurile de cărbune ca fiind dezastruoasă. Cu două zile înainte de ședință, Petcu a spus că "stocul de cărbune în mine este unul foarte bun". La ședinta de Guvern a spus s-a ajuns la limita stocului de cărbune, la Complexul Energetic Oltenia existând doar 357.000 tone, care ar ajunge doar pentru patru zile, "cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone". Însă, un raport al CE Oltenia arată altceva: pe data de 12 ianuarie, ora 7.00, stocurile erau de 816.300 tone, nu de 357.000 tone, cum a spus ministrul. 

Limitarea exporturilor falimentează termocentralele

Nu în ultimul rând, specialistul indicat, consultat de Digi24.ro, mai atrage atenția asupra unui aspect important. O eventuală limitare a exporturilor de energie, măsură prevăzută în hotărârea de guvern ce ar urma să fie elaborată, ar lovi în primul rând în termocentrale. Toată energia electrică ce mergea până acum la export ar urma să inunde piața internă, iar producătorii de energie termo nu ar mai avea unde să o vândă, căci aceasta este mai scumpă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri