UE a obținut concesii de la Gazprom. Nu și pentru România

Data publicării:
gazprom - steag rusia -sediu

Uniunea Europeană a obținut concesii de la Gazprom privind renegocierea prețului gazelor pentru țările din Europa Centrală și de Est. UE a obținut, în numele a opt state din regiune, mai puțin pentru România, două concesii importante.

Pe de o parte, este vorba de stabilirea prețului la gaze în funcție de cotațiile de pe principalele piețe europene, și nu în funcție de petrol, ceea ce va duce la o ieftinire a acestuia.

Pe de altă parte, a fost eliminată restricția de a exporta gazele, impusă de compania rusească, ceea ce înseamnă că unele țări ar putea ajunge chiar să concureze, local, cu Gazprom.

În timp ce țările de la Marea Baltică sau altele, precum Polonia și Ungaria, vor beneficia de noile reglementări, România nu a fost inclusă la masa negocierilor. Statutul de țară independentă energetic față de Rusia și importurile reduse de gaze de la noi au făcut ca România să nu fie luată în calcul.

Chiar dacă în România importurile de gaze sunt mult mai mici decât în cazul altor state europene, prețurile gazelor din consumul intern ar putea fi vulnerabile în fața Gazpromului, companie care stabilește prețuri cu dedicație, în funcție de politica Kremlinului. Concesiile obținute de UE urmăreau tocmai o protejare a statelor europene în fața șantajelor pe care Kremlinul le transmite prin intermediul conductelor de gaze.

Drept urmare, în contextul liberalizării gazelor din rețeaua națională, care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, prețul gazelor de import ar urma să fie stabilit în continuare de Gazprom în raport cu prețul petrolului. Începând din noiembrie circa 30% din consumul intern a fost asigurat de gazele rusești, care au fost scumpite cu 25% la începutul acestui an.

Concesiile făcute de Gazprom mai prevăd ca țările cu o infrastructură deficitară în ceea ce privește interconectarea, cum este și cazul Bulgariei, să beneficieze de prețuri mai reduse, stabilite într-un mod transparent. Deși România se află într-o situație similară, nu se va bucura de această reglementare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri