Etichetele înşelătoare pentru clasa energetică a aparatelor de aer condiţionat umflă facturile

Data publicării:
bloc aparat aer conditionat-1

Încă de la începutul anului trecut, pe piaţa românească nu ar mai fi trebuit să intre aparate de aer condiţionat de tehnologie veche. Dar astfel de produse mai sunt în magazine.

Aceste echipamente au clasa A de eficienţă energetică, dar consumatorul nu este informat că această clasă A corespunde vechii etichetări energetice”, a spus Daniel Vasile, reprezentantul unui importator aparate de aer condiţionat. 

Practic, pe eticheta unor aparate de aer condiţionat scrie că sunt de clasa energetică A deşi, potrivit noilor reguli de etichetare energetică, acestea se încadrează în clasa energetică D, unde consumul de energie este mai mare cu 40%. Diferenţa se simte în factură, spun specialiştii. 

Dacă ne referim la partea de răcire, diferenţa anuală ar fi undeva la 150-250 de lei pe sezon, însă diferenţele sunt şi mai mari când ne referim la partea de încălzire, unde diferenţa poate ajunge undeva la 800 de RON”, a spus inginerul Alexandru Rusu. 

Firmele din domeniu susţin că, până în 2015, stocurile de aparate de aer condiţionat de tehnologie veche vor fi epuizate. 

Importurile în România nu se mai fac chiar atât de multe câte se făceau în anii trecuţi, există importuri intracomunitare, adică se aduc în România echipamente din aceste depozite care funcţionează prin diferite ţări europene”, a spus Florin Vârlan, reprezentantul unui importator de aparate de aer condiţionat. 

Pe piaţă s-ar afla acum 25.000 de astfel de aparate. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor spune că a fost sesizată în acest caz. 

Este şi o directivă a UE care interzice anumite aparate de aer condiţionat pe piaţă”, a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC. 

Românii dau anual peste 15 milioane de euro pe aparatele de aer condiţionat. Cel mai important criteriu este preţul, recunosc cumpărătorii. Detaliile tehnice sunt de multe ori ignorate. 

Consumul nu-i prea interesează. Informaţii suplimentare le oferim noi, adică preţul, modelul şi cam atât”, a spus Cătălin Bucur, reprezentantul unui hipermarket. 

Anul acesta au fost puse în vânzare aproximativ 70.000 de aparate de aer condiţionat.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri