Eugen Teodorovici: Discutăm cu misiunea FMI bugetul pe 2016

Data publicării:
eugen teodorovici digi24 27.07 3

„Astăzi (marți — n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm subiecte pe care le știm cu toții, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevențelor etc”, a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

El a mai spus că se discută inclusiv posibilitatea încheierii unui nou acord. „În actualele condiții la nivel internațional, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru România un plus”, a subliniat ministrul de resort.

„Bugetul pe 2016 este principalul nostru subiect în următoarele zile, au fost discuţii din partea FMI vizavi de cum fondurile europene se vor utiliza în următoarea perioadă, o mai bună absorbţie până la final de 2015, să putem viza cât mai mult din aceasta anvelopă pentru 2007/2013”, a spus Eugen Teodorovici la ieşirea de la discuţii.

O mai bună prioritizare a modului în care se fac cheltuieli în buget, nu doar investiţii, ci la modul general, o să discutăm în următoarele zile. O să avem discuţii şi la BNR, la premier, altă idee a fost aceea legată de companiile de stat. Ştiţi foarte bine că mai sunt încă multe companii pentru care trebuie să luăm decizii vizavi de privatizare sau de la caz la caz”, a mai spus ministrul.

Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.

Ultimul acord cu FMI, care a expirat în septembrie 2013, a avut o valoare de două miliarde de euro, însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri