Europa, un labirint al birocrației

Data publicării:
hartii ghiseu

Autorităţile europene au redus numărul controalelor de mediu, iar IMM-urile din industria alimentară pot alege dacă vor trece pe etichete ţara de origine a materiei prime.

Toate datele oficiale arată că firmele mici sunt descurajate total. Pentru a respecta aceeași reglementare europeană, o întreprindere mică va cheltui zece euro, în timp ce o companie mare va aloca doar un euro din buget, potrivit unui studiu făcut de oamenii de afaceri britanici.

Ştim că aceste companii mici sunt motorul economiei şi trebuie să rezolvăm problemele lor. Cheltuielile sunt mai mari pentru că ele constituie o mai mare proporţie a acestui business”, spune Adam Sambrook, adjunctul Ambasadorului Marii Britanii în România.

„A apărut din ce în ce mai mare un decalaj între procesul legislativ care devenise ca o maşină care nu se mai oprea, scuipa, pagini şi pagini de legislaţie europeană şi capacitatea statelor membre de a pune în aplicare această legislaţie”, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Este motivul pentru care autorităţile europene au scăzut numărul inițiativelor legislative de la 300 în 2010, la 23 anul acesta.

Ghișeul să se transforme într-o interfață virtuală în care nu este nimeni care se uită urât la tine, se răstește la tine sau care îți trântește formularul și îți spune: N-ai completat bine aici, nu ai timbru fiscal, mai vino peste 20 de zile”, mai spune Angela Filote.

Lucrurile stau cam la fel şi în România. Ţara noastră este pe locul 13 în rândul statelor europene când vine vorba despre înfiinţarea unei societăţi comerciale. Durează opt zile, dublu faţă de Belgia, potrivit unui top al Asociaţiei IMM-urilor din România.

Ţi se cere de fiecare dată să vii cu aceleaşi documente pe care de fapt statul le are în bazele de date. Cele mai notorii exemple sunt certificatele de atestare a firmei sau existenţa cetăţeanului”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

O povară pe care actualul ministru de Finanțe vrea să o elimine:

Dorim să conectăm toate bazele de date din interiorul ANAF, dar şi între ANAF şi autorităţile locale sau alte instituţii. Plata unei singure amenzi de circulaţie e o bătaie de cap”, a spus Anca Dragu, ministrul Finanţelor la Jurnalul de Seară.

Ambasada Marii Britanii a inaugurat la ASE un labirint 3D care ilustrează hățișurile birocrației excesive din Uniunea Europeană și impactul pe care aceasta îl are asupra firmelor mici și mijlocii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri