Evazionist fără voie. Datele unei firme, folosite pentru achiziții fictive în valoare de 10 milioane de euro

Data publicării:
euro bancnota bani 500 GettyImages-689578-1

Foto: Guliver / GettyImages

De fapt, datele acestei companii au fost folosite în mod fraudulos de peste 3.200 de firme din toată ţara, pentru achiziţii fictive. Astfel, acestea şi-au diminuat taxele pe care le aveau de plătit la buget.

Numai paguba din taxa pe valoarea adăugată depăşeşte două milioane de euro. De altfel, colectarea TVA reprezintă principala sursă de fraudă: numai anul trecut, bugetul României a pierdut 8 miliarde de euro din acest motiv.

Direcția Antifraudă a ANAF a lansat operațiunea „Apollo” care vizează combaterea folosirii facturilor false.

Inspectorii antifraudă spun facturile false sunt „un flagel”. Sunt folosite cel mai des pentru achiziții fictive, care au ca scop diminuarea bazei impozabile, justificarea unor bunuri achiziționate fără documente legale, justificarea decontării unor cheltuieli, achiziții fictive în scopul obținerii de bani cash pentru plata muncii la negru sau pentru acte de corupție.

În acest context, începând cu luna iulie, inspectorii antifraudă declanșează operațiunea ”Apollo”, care va viza atât firmele care emit facturi false, cât și pe cele care utilizează aceste facturi”, se arată într-un comunicat al DGAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri