Expert în concurenţă: Ancheta CE pe piața gazelor din România este extrem de serioasă

Data publicării:
tevi transport gaze transgaz 13 11 2015

 

Este o situație cât se poate de serioasă. Nu este de ici, de colo, să vină Comisia Europeană pentru prima dată într-o inspecție inopinată în România, deci cu siguranță au existat indicii, altfel nu s-ar fi făcut această deplasare”, a spus Valentin Mircea, expert în concurenţă, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de PRIA Events.

Este o acuzație serioasă. Acuzațiile care planează asupra celor trei companii sunt acelea de blocare a vânzărilor către piața internă a Uniunii Europene. Nu se mai numește export, ci vânzări intracomunitare, care, pentru Comisie, sunt de cea mai mare importanță. Deci, într-o ierarhie a priorităților Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pieței, în orice domeniu ar fi, sunt de prioritate zero întotdeauna, ceea ce crește miza și stresul pentru cei care sunt în investigație”, a explicat Valentin Mircea care acum ocupă poziţia de şef al Corpului de Control al premierului.

El a mai spus că, probabil, în câteva luni Comisia Europeană va transmite companiilor o evaluare preliminară, iar acestea vor putea, la acel moment, să încerce o soluționare amiabilă a cazului cu Comisia, ceea ce este o variantă de preferat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspecții inopinate la sediile Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul că s-ar fi înțeles între ele pentru a bloca exportul de gaze din România către alte state membre UE.

Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, se arată în într-un comunicat al Comisiei Europene, remis pe data de 7 iunie.

Comisia Europeană precizează că aceste inspecții neanunțate reprezintă un pas preliminar într-o investigație. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecții nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurențial și nici nu afectează rezultatul investigației, se mai arată în comunicat. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor și utilizarea dreptului la apărare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri